Την αισιοδοξία του ότι η Ιταλία θα λύσει τις διαφορές της με την Κομισιόν σχετικά με τον προϋπολογισμό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία ή πρόβλημα. Μέσα στις επόμενες λίγες ώρες αυτά που μένουν να επιλυθούν, θα επιλυθούν. Υπάρχει θετική στάση» είπε ο Ρέντσι μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες:

«Νομίζω ότι θα επιλυθεί. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο να βρούμε ένα σημείο συμφωνίας».

Η Επιτροπή, η οποία στην επιστολή της υποστηρίζει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ιταλία με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας, θα πρέπει να ενημερώσει την ιταλική κυβέρνηση στις 29 Οκτωβρίου εάν απαιτεί να γίνουν αλλαγές.

Ο Ρέντσι σημείωσε επίσης ότι η συζήτηση για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη ήταν «σκληρή και ζωηρή» και περιέγραψε γενικά τη σύνοδο ως επιτυχημένη. «Θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτή είναι η θέση της Ιταλίας» είπε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει το πρόγραμμα οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

«Οι Ιταλοί που μας παρακολουθούν θα πρέπει να ξέρουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, τη δικαιοσύνη, τα σχολεία, το Σύνταγμα, τον εκλογικό νόμο και την αγορά εργασίας πρέπει να γίνουν επειδή είναι σωστές, όχι επειδή μας τις ζητάνε από εδώ» τόνισε, αναφερόμενος προφανώς στις Βρυξέλλες.

Στα μέσα της εβδομάδας η Επιτροπή, με επιστολή της, ζήτησε διευκρινίσεις από τη Ρώμη για το σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο της έχει υποβάλει και μεταξύ άλλων προβλέπει την αναβολή για ένα χρόνο, μέχρι το 2017, της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είχε υποσχεθεί η Ιταλία.