Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ με τους φορολογούμενους να μην ξέρουν τελικά τι θα πληρώσουν και αν θα καταφέρουν να πάρουν τις εκπτώσεις που δικαιούνται. 

Η σύγχυση προκλήθηκε από την εγκύκλιο που προσδιορίζει ποια εισοδήματα υπολογίζονται για την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον φόρο και αναφέρει μέσα σε αυτά το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, το επίδομα τριτέκνων - πολυτέκνων, την αποζημίωση απόλυσης και το προνοιακό επίδομα των αναπήρων. 

Συγκεκριμένα δεν είχε διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο οι υπηρεσίες του υπουργείου θα κάνουν εγκαίρως την επανεκκαθάριση του φόρου, χωρίς να χάσουν την έκπτωση που δικαιούνται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι αλλά και όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα. 

Το γεγονός αυτό προκάλεσε και την αντίδραση 24 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι ζήτησαν να διευθετηθεί άμεσα το θέμα καθώς "είναι παράδοξο αν όχι παράλογο να κατατίθεται η ευνοϊκή ρύθμιση για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών σε 72 και 100 δόσεις και την ίδια στιγμή να τους παρακρατείται προκαταβολικά και εφάπαξ ο φετινός «φουσκωμένος» ΕΝΦΙΑ, στο πλαίσιο των συμψηφισμών". 

Τελικά το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε πως «τα επιδόματα κοινωνικής φύσεως είτε δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των εισοδηματικών ορίων για την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, είτε δεν μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρβαση αυτών των ορίων, ενόψει του ύψους τους». 

«Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει και αποδείξει, όποια ζητήματα τυχόν ανακύπτουν στην υλοποίηση του ΕΝΦΙΑ κατά την πρώτη αυτή χρονιά εφαρμογής διορθώνονται άμεσα και αποτελεσματικά» κατέληξε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. 

Έτσι με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα, αρχικά θα γίνει αυτόματη εκκαθάριση με βάση τις αρχικές δηλώσεις εισοδημάτων - ακινήτων, προκειμένου να εντοπιστούν οι δικαιούχοι εκπτώσεων και απαλλαγών.  

Στη συνέχεια εντός του Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι θα καταθέσουν τις διορθωτικές τους δηλώσεις σε περίπτωση λαθών και τον Δεκέμβριο θα γίνει νέα εκκαθάριση με βάση τις τροποποιητικές δηλώσεις. 

Από εκεί και έπειτα όσοι δικαιούνται τις εκπτώσεις αλλά μετά την παραπάνω διαδικασία έχουν μείνει εκτός, θα πρέπει να πάνε οι ίδιοι στις εφορίες και να υποβάλουν αίτηση μαζί με τα αναγκαία δικαιολογητικά.

TAGS