Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Μέχρι σήμερα το βράδυ θα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Taxisnet όλα τα διορθωμένα εκκαθαριστικά για τον φόρο στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) με τις εκπτώσεις. 

Μετά το κομφούζιο που δημιουργήθηκε με την εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία δημοσίων Εσόδων και περιελάμβανε τα εισοδήματα από τα κοινωνικά επιδόματα στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων τελικά η διαδικασία άρχισε το βράδυ της Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του τελικά ξεκαθάρισε πως «τα επιδόματα κοινωνικής φύσεως είτε δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των εισοδηματικών ορίων για την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, είτε δεν μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρβαση αυτών των ορίων, ενόψει του ύψους τους».

Έτσι από σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να εισέλθουν με τους κωδικούς τους στον λογαριασμό που έχουν στη διεύθυνση www.gsis.gr και να ελέγξουν εάν έχει «περαστεί» η έκπτωση. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι οι δικαιούχοι που θα κληθούν να καταβάλλουν είτε μειωμένο φόρο είτε μηδενικό ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Όσοι όμως δικαιούνται την έκπτωση αλλά διαπιστώσουν ότι δεν έχει περαστεί στη δήλωσή τους θα πρέπει είτε να απευθυνθούν στην εφορία είτε να περιμένουν να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης τον Νοέμβριο.

Ακολούθως τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση εάν όμως και τότε δεν λάβουν την έκπτωση τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία.

Ποιοι δικαιούνται τις εκπτώσεις

- Έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/την σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

- Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το φόρο ακινήτων.

 

TAGS