Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Άλλος ένα θρίαμβος της λιτότητας στην Ευρωζώνη. Παρίσι και Ρώμη υπέκυψαν, τελικά, στις πιέσεις Βρυξελλών και Βερολίνου για περισσότερα μέτρα στους προϋπολογισμούς τους για το 2015, δείχνοντας ότι οι μονομερείς ενέργειες παρέμειναν «πυροτεχνήματα».

Η Ιταλία προτίθεται να λάβει επιπλέον μέτρα για τη συρρίκνωση του ελλείμματος κατά 4,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την επιστολή του υπουργού Οικονομίας, Πιέρ Κάρλο Παντοάν στην Κομισιόν, ενώ ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, παρουσίασε «διευκρινίσεις» και «νέα μέτρα» που θα επιτρέψουν στη Γαλλία να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κατά 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε σχέση με ό,τι προέβλεπε αρχικά.

Ουσιαστικά, η δεύτερη και η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με τους κανόνες λιτότητας της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους στις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να αποφύγουν μία σύγκρουση με την Κομισιόν.

Φυσικά, η χθεσινή εξέλιξη αποτυπώνει τη βούληση του Βερολίνου να μη διακινδυνεύσει μία ολομέτωπη σύγκρουση με το Παρίσι, όπως είχε γράψει το newpost, αλλά να προσπαθήσει παρασκηνιακά να αποσπάσει δεσμεύσεις μεταρρυθμιστικού χρονοδιαγράμματος από τη Γαλλία με αντάλλαγμα την αποφυγή επιβολής προστίμου για τη μη τήρηση του Συμφώνου.

Λίγες μέρες πριν, εξάλλου, με επιστολές της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει εξηγήσεις από τις δύο χώρες για τη μη τήρηση των δεσμεύσεών τους χτυπώντας τους έμμεσα «καμπανάκι».

Παράλληλα, η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος δεν είχε αφήσει κανένα περιθώριο «ανυπακοής» στους δύο εταίρους της. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου για την απασχόληση στο Μιλάνο, ο γάλλος πρόεδρος, αλλά και ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι σημείωσαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει πορεία. Αντίθετα η Μέρκελ υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες-μέλη της ΕΕ να ακολουθούν τους κανόνες λέγοτας χαρακτηριστικά: «Η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι η Ιταλία δεν θα κάνει το ίδιο».

Λίγο αργότερα, όπως φάνηκε, η επιθυμία της έγινε πραγματικότητα. Γαλλία και Ιταλία συμμορφώθηκαν και Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι εμφανίζονται για ακόμα μία φορά εκτεθειμένοι και να έχουν τον ρόλο του κομπάρσου στην ευρωπαϊκή σκηνή.

«Συμπαρατάσσομαι με τη Γαλλία, οι χώρες δεν μπορούν να τυχαίνουν ίδιας μεταχείρισης με τα μαθητούδια», δήλωνε ο Ρέντσι στος αρχές Οκτωβρίου, όταν η καγκελάριος απηύθηνε αυστηρό μήνυμα προς τις δύο χώρες. Ο ιταλός πρωθυπουργός, πάντως, πήρε πίσω  φοροαπαλλαγές 3,3 δισ. ευρώ σαν υπάκουος μαθητής...