Τέσσερις θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στην ευκολία ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, λαμβάνοντας την 61η θέση παγκοσμίως για το 2015.

Όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα ενίσχυσε το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τονίζει πως η κατάσταση της χώρας «συνεχίζει να βελτιώνεται».

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι έχουν βελτιωθεί οι διαδικασίες που αφορούν τη δημιουργία και ανάπτυξη μιας επιχείρησης, καταγράφοντας κυρίως το γεγονός ότι έγινε ευκολότερη η δήλωση περιουσιακών στοιχείων με τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και την εξάλειψη της απαίτησης για δημοτικό πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η μεταρρύθμιση αυτή επέτρεψε στη χώρα να καταγράψει τη μεγαλύτερη πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο στον δείκτη δήλωσης ιδιοκτησίας.

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι εκτός από την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, η Ελλάδα έκανε ευκολότερο το ξεκίνημα επιχειρήσεων κατά το παρελθόν έτος, με τη μείωση του κόστους εγγραφής, έτσι ώστε η έναρξη μιας επιχείρησης να κοστίζει πλέον 2,2% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, κάτω από 32,5% που βρισκόταν πριν από μια δεκαετία.

Επιπλέον, η Ελλάδα ενίσχυσε το νομικό πλαίσιο, με την εισαγωγή ενός ηλεκτρονικού συστήματος.

Ωστόσο όπως αναφέρει η έκθεση, οι προκλήσεις παραμένουν, ιδιαίτερα στον τομέα της εκτέλεσης των συμβάσεων και για παράδειγμα σημειώνεται ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 1.580 ημέρες για την επίλυση μιας εμπορικής διαφοράς στην Ελλάδα, περισσότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, «η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, όλες οι οικονομίες που επλήγησαν περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχουν διατηρήσει ένα σταθερό ρυθμό ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων» δήλωσε η Λάουρα Τουκ, αντιπρόεδρος του ιδρύματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, προσθέτοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης.

Τέλος, η έκθεση διαπιστώνει ότι η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για την «ευκολία του επιχειρείν» και ακολουθούν με τη σειρά, Νέα Ζηλανδία, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Δανία, Δημοκρατία της Κορέας, Νορβηγία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία και Αυστραλία.