current views are: 3

30 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση05:09

Κάνουμε μαζί την αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Μπερδεμένοι είναι και πάλι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης καθώς, παρά την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, δεν έχουν καταλάβει τί πρέπει να κάνουν. 

Δημοσίευση 05:09’
αρθρο-newpost

Μπερδεμένοι είναι και πάλι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης καθώς, παρά την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, δεν έχουν καταλάβει τί πρέπει να κάνουν. 

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Μπερδεμένοι είναι και πάλι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης καθώς, παρά την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, δεν έχουν καταλάβει τί πρέπει να κάνουν. 

Η σύγχυση επικεντρώνεται στις «αρμοδιότητες» των δικαιούχων και σε εκείνες των διαχειριστών των πολυκατοικιών, καθώς και οι δύο πρέπει να κάνουν αιτήσεις στο TAXIS για να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων και τελικά η καταβολή του επιδόματος. 

Με την βοήθεια του πρόεδρου της Πανελλήνας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγεματιών, Αβραάμ Πανίδη, παρουσιάζουμε βήμα-βήμα τη διαδικασία αίτησης για καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. 

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ – Η απόδειξη από τον προμηθευτή 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, o προμηθευτής πετρελαίου δεν δίνει ούτε στον δικαιούχο, ούτε στον διαχειριστή -αν πρόκειται για πολυκατοικία- στοιχεία για την υποβολή της αίτησης. Κάθε παραστατικό αγοράς πετρελαίου υποβάλλεται από τον προμηθευτή στη ΓΓΔΕ. Αυτά που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές είναι: 

  • Η σωστή αναγραφή του ΑΦΜ του δικαούχου ή του ΑΦΜ διαχειριστή-εκπροσώπου αν πρόκειται για πολυκατοικία. 
  • Η σωστή αναγραφή του αριθμού παροχής της ΔΕΗ ή του κοινόχρηστου αριθμού παροχής, αν πρόκειται για πολυκατοικία. 

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ – Τί πρέπει να κάνει ο διαχειριστής της πολυκατοικίας 

Ο διαχειριστής-εκπρόσωπος εισάγει στην «Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας»  τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά. Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει την δυνατότητα πληρωμής. 

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά – κλειστά – ανήκοντα και σε φυσικά πρόσωπα και σε νομικά πρόσωπα). 

Θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι ένοικοι σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής. 

Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και ο διαχειριστής θέλει τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν τον ΑΦΜ, θα πρέπει να ορίσει τον ΑΦΜ αυτόν στα στοιχεία της πολυκατοικίας, επιλέγοντας το σχετικό δεσμό «Ορισμός ΑΦΜ». Ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, ούτε και να διαγραφεί. 

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ – Τι πρέπει να κάνει ο δικαιούχος του επιδόματος 

Κάθε ένοικος εισάγει τα στοιχεία του καθώς και του διαμερίσματός του στην «Εφαρμογή Υποβολής/Τροποποίησης Αίτησης Ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης» του συγκεκριμένου έτους. Η προθεσμία υποβολής ισχύει έως τις 31/5/2015. 

ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ – Η ενεργοποίηση της πληρωμής από τους διαχειριστές 

Εφόσον ένοικοι και διαχειριστές των πολυκατοικιών έχουν κάνει τις αιτήσεις, μόνο τότε οι διαχειριστές μπορούν να ενεργοποιήσουν τη δυνατότητα πληρωμής. 

Καλό είναι πριν προβούν στην ενεργοποίηση της δυνατότητας πληρωμής, να «ρίξουν μια ματιά» ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων. Η αίτησή τους είναι σωστή μόνο όταν δίπλα στα στοιχεία τους υπάρχει η ένδειξη «Υπάρχει αίτηση». 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ-Ποια κριτήρια πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι 

α. Εισοδηματικά: Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά) 

β. Περιουσιακά: Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών. 

Να σημειωθεί πως η επιφάνεια του ακινήτου και η γεωγραφική περιοχή, στην οποία βρίσκεται κάποιος, βάζουν όρια στο ύψος του επιδόματος. 

Η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος, αγγίζει τα 120 τετραγωνικά μέτρα. 

Σε ό,τι αφορά την ποσότητα διαμορφώνεται ως εξής: 

1.Στα 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α” ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας) 

2.Από 450 έως 1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β” ζώνη (Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου) 

3.Στα 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ” Ζώνη (Νομοί Αττικής −εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού−, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας) 

4.Στα 600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Δ” Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης)


σχετικα αρθρα