«Οι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν με τόσες θυσίες ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο» τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς.

Μιλώντας σε εκδήλωση για πελάτες της τράπεζας στο Ηράκλειο στο πλαίσιο επίσκεψης της διοίκησης στην Κρήτη, ο κ. Ζανιάς αναφερόμενος στην αναταραχή στις αγορές επεσήμανε ότι «υπάρχουν εξωτερικές επιδράσεις, όπως η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη και στην Κίνα, τα ερωτηματικά για τη δυνατότητα της ΕΚΤ να ενεργήσει αποτελεσματικά κλπ, που προσθέτουν στα δικά μας “καμώματα”».

«Όποια όμως και να είναι η πηγή των προβλημάτων μας, εμείς πληρώνουμε τις συνέπειές τους και εμείς πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Και οι συνέπειες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται δειλά-δειλά με την παρουσίαση κόπωσης σε κάποιους βραχυχρόνιους δείκτες» επεσήμανε καιο προσέθεσε:

«Θεωρώ λυπηρό το γεγονός πως μια άλλη παρόμοια με μας χώρα όπως η Πορτογαλία που και αυτή ήταν σε πρόγραμμα και που βγήκε από αυτό σχετικά αθόρυβα, να δανείζεται με επιτόκια λίγο πάνω από το 3% και εμείς γύρω στο 7,5%, που δυο εβδομάδες πριν προσέγγισε και το 9%. Είναι περισσότερο λυπηρό ακόμη αν σκεφτούμε πως εμείς έχουμε στον προϋπολογισμό ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ η Πορτογαλία προσπαθεί ακόμη να τα πετύχει. Για να μπορέσουμε και εμείς να απολαμβάνουμε την αντιμετώπιση που έχουν χώρες όπως η Πορτογαλία και, ακόμα καλύτερα η Ιρλανδία, που δανείζεται με 10ετή ομόλογα μόνο με 1,8%, πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία και να κάνουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα βελτιώνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

«Πιστεύω ακράδαντα πως αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να κρατήσουμε σταθερή πορεία» συνέχισε ο κ. Ζανιάς και εξήγησε πως «μόνο έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει η γρήγορη αποκλιμάκωση του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας που δεν είναι άλλο από την ανεργία».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, αναφέρθηκε στα επιτυχημένα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών, τονίζοντας:

«Γιατί ακόμα και αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, υπήρξαν αναφορές ότι οι ελληνικές τράπεζες απέτυχαν στα stress tests και έχουν ανάγκη κεφαλαίων; Αυτή ήταν η απορία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, με την τελευταία μάλιστα να αντιδρά δυναμικά σε αβάσιμα σχόλια και αναφορές. Θυμίζω ότι και πρόσφατα «φιλοσοφούντες» περί τα τραπεζικά, ισχυρίζονταν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν μέχρι και 6 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια. Και τελικά τι; Αντί για ανάγκη κεφαλαίων έχουν κεφαλαιακό απόθεμα, συνολικά περί τα 4,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο σε απόλυτο μέγεθος κεφαλαιακό πλεόνασμα, από τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες, το έχει η Εθνική με 2,025 δισ. ευρώ που οδηγεί σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, με βάση το δυσμενές σενάριο, σε 8,9%. Επίσης τον υψηλότερο, σε ποσοστιαία βάση, δείκτη μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών».