current views are: 2

3 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:58

Στις 48,8 μονάδες ο PMI στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Στις 48,8 μονάδες έκλεισε το Οκτώβριο ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα.

Δημοσίευση 09:58’
αρθρο-newpost

Στις 48,8 μονάδες έκλεισε το Οκτώβριο ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα.

Στις 48,8 μονάδες έκλεισε το Οκτώβριο ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index–PMI), καταγράφοντας τιμή υψηλότερη από το χαμηλό 11 μηνών των 48,4 μονάδων του Σεπτεμβρίου, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη μέση τιμή του τρίτου τριμήνου των 49,1 μονάδων.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης PMI κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων, υποδεικνύοντας επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών για τέταρτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών τον Οκτώβριο.

Πιο αναλυτικά, η παραγωγή στα ελληνικά εργοστάσια υποχώρησε και πάλι τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας την τρίτη μείωση της παραγωγής κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων μηνών. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης ήταν σχεδόν οριακός, καθώς είχε εξασθενήσει ελαφρώς από την προηγούμενη περίοδο της έρευνας. Αντίστοιχα, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο, με βραδύτερο, ωστόσο, ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα.

Ένας από τους λόγους της βραδύτερης μείωσης των συνολικών νέων παραγγελιών ήταν η εκ νέου αύξηση των εξαγωγικών πωλήσεων των κατασκευαστών, το επίπεδο των οποίων αυξανόταν για τέσσερις συνεχείς μήνες προτού σταθεροποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Ο ρυθμός αύξησης των παραγγελιών εξαγωγών κατά την τελευταία περίοδο της έρευνας ήταν μέτριος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου, σημειώθηκε περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών στα εργοστάσια των Ελλήνων παραγωγών αγαθών, συνεχίζοντας την τάση που παρατηρείται από τον Ιούλιο του 2008. Ο ρυθμός μείωσης ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, καθότι εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα.

Η έλλειψη του φόρτου εργασίας για το εργατικό δυναμικό, η οποία υπογραμμίστηκε από τη συνεχιζόμενη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών, παρότρυνε τις εταιρείες να περιορίσουν τον αριθμό εργαζομένων κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Το γεγονός αυτό επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο μείωσης των θέσεων εργασίας σε πέντε μήνες. Ωστόσο, όπως παρατηρήθηκε τόσο στην παραγωγή όσο και στις νέες παραγγελίες, η πρόσφατη μείωση της απασχόλησης ήταν μικρή και βραδύτερη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία της έρευνας του Οκτωβρίου υπέδειξαν δριμεία μείωση των αποθεμάτων αγορών προμηθειών, καθώς οι κατασκευαστές περιόρισαν τα επίπεδα αγορών τους σύμφωνα με την ολοένα ασθενέστερη ζήτηση. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων ήταν επίσης περιορισμένα. Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα επίπεδα αγοραστικής δραστηριότητας από την πλευρά των παραγωγών αγαθών συνέβαλαν στη βελτίωση του μέσου χρόνου παράδοσης προμηθειών, τη δεύτερη βελτίωση που σημειώνεται σε διαδοχικούς μήνες.

Ως προς τις τιμές, τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν ελαφρά άνοδο των μέσων τιμών εισροών, ενώ καταγράφηκε περαιτέρω υποχώρηση των χρεώσεων των κατασκευαστών. Η αύξηση των τιμών αγορών αντέστρεψε την οριακή μείωση του Σεπτεμβρίου, ενώ αποτέλεσε την πέμπτη αύξηση του κόστους στο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές εκροών υποχωρούν διαρκώς σε μηνιαία βάση από τον Μάρτιο του 2011, ενώ ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε και πάλι σε σύγκριση με τον μέτριο ρυθμό που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο.


σχετικα αρθρα