Λύση για τα χρήματα που κλήθηκε να καταβάλει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό η Βρετανία αναζητεί η ΕΕ.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αρνήθηκε κατηγορηματικά το αίτημα των Βρυξελλών να καταβάλει η χώρα του την 1η Δεκεμβρίου το επιπρόσθετο ποσό των 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το 2014, μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ των χωρών-μελών της Ένωσης.

Την περασμένη εβδομάδα, η προηγούμενη Κομισιόν υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απείλησε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις εάν το Λονδίνο αρνηθεί να συνεισφέρει το μερίδιό του όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

Το θέμα αναμένεται ότι θα συζητηθεί την Παρασκευή στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των 28. «Πρόκειται για μια στατιστική διαδικασία που οδήγησε σε ένα πρωτόγνωρο αποτέλεσμα» σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αναθεώρηση του ΑΕΠ, που γίνεται από τις ίδιες τις χώρες, φέτος κατέδειξε διαφοροποιήσεις πολύ μεγαλύτερες από το συνηθισμένο. Η νέα Επιτροπή, υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θέλει «πραγματικά να βρει μια λύση», υπογράμμισε η πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση για «όλη την εβδομάδα».

Κάθε χώρα-μέλος συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό –ύψους περίπου 135 δισ. ευρώ– ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας της. Ο νέος εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, επιβεβαίωσε σήμερα ότι η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή των χρημάτων είναι η 1η Δεκεμβρίου.