Η Κύπρος θα συνεχίσει να εφαρμόζει σωστές πολιτικές, που θα οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ευημέρια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως «έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος», ενώ αναγνώρισε, ότι η προσαρμογή υπήρξε επίπονη. Ανέφερε επίσης, ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο δάνειο του ESM -σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας- το οποίο, όπως είπε, εξοικονόμησε πέρυσι στον κυπριακό προϋπολογισμό 1,5% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τα επιτόκια των αγορών. Το ποσοστό αυτό, συμπλήρωσε, θα ανεβαίνει όσο συνεχίζεται η εκταμίευση των δόσεων.

Σχετικά με τις άλλες χώρες, όπως σημείωσε, στην Κύπρο θα πάρει λίγο χρόνο έως ότου ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της οικονομίας στον τομέα του τουρισμού και των μη οικονομικών επαγγελματικών υπηρεσιών, με λιγότερη εξάρτηση από τις τράπεζες. «Όμως η πρόοδος βρίσκεται καθ΄οδόν» είπε χαρακτηριστικά.

«Βραχυπρόθεσμα, μια σημαντική ανησυχία είναι το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM, ο οποίος σημείωσε ότι οι σημερινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν καλούς δείκτες ανάπτυξης για την Κύπρο, κατά τον επόμενο χρόνο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη χρηματοδοτική συνεργασία των δύο πλευρών και «χρήσιμη για την οικονομία και ιδιαίτερα για την προσπάθεια αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους». Συμπλήρωσε, ότι το πρόγραμμα «έχει αρχίσει να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα», καθώς η επίδοση της οικονομίας βελτιώνεται, η ύφεση έχει διανύσει τον κύκλο της, η ανεργία ακολουθεί για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια πτωτική πορεία και τα δημόσια οικονομικά είναι υπό έλεγχο.

«Προσδοκούμε στη συνέχιση για κάποιο διάστημα ακόμη και της χρηματοδοτικής συνεργασίας με τον ESM» κατέληξε ο Κύπριος υπουργός.