Το ΔΝΤ δεν έκανε λάθος στις προβλέψεις του μόνο στην Ελλάδα, αλλά και για τις... ανεπτυγμένες χώρες.

Αυτό δείχνει η εσωτερική αξιολόγηση του Ταμείου, σύμφωνα με την οποία, το ΔΝΤ αγνόησε ακόμη και τη δική του έρευνα και πίεσε πολύ νωρίς τις πλούσιες χώρες να προχωρήσουν σε μειώσεις δαπανών στους προϋπολογισμούς τους μετά την οικονομική κρίση.

Το ΔΝΤ, ανησυχώντας για το υψηλό επίπεδο του χρέους και τα μεγάλα ελλείμματα, πίεσε χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία να ακολουθήσουν αυστηρή λιτότητα από το 2010-11, προτού ακόμη η οικονομία τους να ανακάμψει από την κρίση. 

Παράλληλα, το Ταμείο συνηγόρησε υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για να στηριχθεί η ανάπτυξη και να αυξηθεί η ζήτηση στην ανεπτυγμένες οικονομίες, αγνοώντας αρχικά τις επιπτώσεις που θα είχε η εφαρμογή αυτής της πολιτικής στις αναδυόμενες χώρες, τονίζει το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την έκθεση το ΔΝΤ αντέδρασε με τον κατάλληλο τρόπο στην παγκόσμια ύφεση του 2008-09, ζητώντας να εφαρμοστούν μέτρα τόνωσης της οικονομίας. «Όμως η έκκλησή του το 2010-11 για τη μείωση των ελλειμμάτων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες ήταν πρόωρη», υποστηρίζει το ΙΕΟ.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι το Ταμείο κάλεσε τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να υιοθετήσουν πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, αναμιγνύοντας την πολιτική χαμηλών επιτοκίων με τις αγορές ομολόγων ώστε να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα. Η μίξη αυτή δεν ήταν η αρμόζουσα αφού η ανάκαμψη με τη χρήση νομισματικών μέσων αποδείχτηκε «σχετικά ακατάλληλο» μέτρο για την τόνωση της ζήτησης μετά την οικονομική κρίση. 

Για το μέλλον, η έκθεση υποστηρίζει επίσης ότι ο μηχανισμός που υποτίθεται ότι θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να εντοπίζει τους νέους οικονομικούς κινδύνους έχει γίνει «υπερβολικά περίπλοκος». «Είναι πολύ δύσκολο να αφομοιώσουν οι πολιτικοί ηγέτες, αλλά και οι ομάδες του ΔΝΤ, τον όγκο των αναλύσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την έκθεση η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι προτροπές του Ταμείου ήταν λογικές την εποχή εκείνη, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες και τις προβλέψεις περί οικονομικής ανάκαμψης που υπήρχαν το 2010: 

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμβουλή προς τις οικονομίες με τα ταχέως αυξανόμενα χρέη να λάβουν μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ήταν η σωστή απόφαση».