Το πώς θα διατεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αναλύει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Στουρνάρας τόνισε το γεγονός ότι τα stress test που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξαν ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν έχουν έλλειψη κεφαλαίων δίνει την ευκαιρία στην ελληνική οικονομία να αξιοποιήσει τα 11,5 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία». 

Σύμφωνα με τον κ.Στουρνάρα, «εξαιρώντας πρώτα ένα μικρό ποσό το οποίο πρέπει να μείνει ως μαξιλάρι ασφαλείας για απρόβλεπτους κινδύνους γενικότερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική γραμμή στήριξης επιστρεφόμενο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

΄Ετσι με τον τρόπο αυτό όπως εξηγεί: 

α) παραμένει διαθέσιμο σε περίπτωση που χρειαστεί είτε για το τραπεζικό σύστημα είτε για ευρύτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας,

β) μειώνει ισοπόσως το δημόσιο χρέος όσο δεν χρησιμοποιείται και

γ) εφόσον μειώνει το δημόσιο χρέος δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μια ρεαλιστική χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 με σκοπό το γενικότερο όφελος της ελληνικής οικονομίας και των ελλήνων πολιτών». 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ το σχέδιο προβλέπει ότι όλα θα γίνουν μέσω ESM.

H ιδέα της «υβριδικής γραμμής» που υποστήριξε αρχικώς η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει εξασθενίσει, αν όχι εγκαταλειφθεί.

Τα λεφτά θα πάνε πίσω στο Ταμείο της ευρωζώνης που μας χρηματοδοτεί και εφόσον δεν τα χρειαστούμε θα μπορέσουν να σβήσουν και ισόποσο χρέος. Ετσι, τα 11,5 δισ. ευρώ θα μπορέσουν να αποτελέσουν το πρώτο κούρεμα που θα κάνει μόνη της η Ελλάδα στο χρέος της, κατά 5%-6% του ΑΕΠ.