Από την Τρίτη αρχείζει η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης που θα καταβληθεί άμεσα, χωρίς παρακρατήσεις από τον ΟΓΑ.

Όπως ενημέρωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα έχουν καταβληθεί ενιαία πληρωμές παλαιότερων ετών, επιστροφές ΦΠΑ, πετρελαίου, και το συνολικό ποσό για τους παραγωγούς θα ανέλθει στα 2,8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κουκουλόπουλος εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να επανέλθει καθεστώς προκαταβολών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, πριν δηλαδή από τη διαπίστωση αγροτικών ζημιών. Θέμα προκαταβολών έθεσε κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής της η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία ζήτησε από την κυβέρνηση να δείξει ευελιξία και να αναλάβει έκτακτη νομοθετική πρωτοβουλία για προκαταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στις περιπτώσεις ολοσχερούς καταστροφής.

«Οι προκαταβολές αποζημιώσεων απαγορεύονται ρητά από τον Κανονισμό της ΕΕ. Απαγορεύονται ρητά από τον Κανονισμό. Η συνέπεια, όταν παραβιάζεται αυτός ο Κανονισμός, είναι ο καταλογισμός "πακέτου Χατζηγάκη". Αφήστε αυτό το θλιβερό έργο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην Ημαθία, πρότεινε χωρίς να κοκκινίζει, "πακέτο Χατζηγάκη" για το ροδάκινο. Αφήστε την παλιά Ελλάδα, που αφήσαμε πίσω, σ΄ αυτούς», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.