current views are: 1

6 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:45

Κέρδη 1,176 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα

Καθαρά κέρδη εννεαμήνου 1,176 δισ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας.

Δημοσίευση 16:45’
αρθρο-newpost

Καθαρά κέρδη εννεαμήνου 1,176 δισ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας.

Καθαρά κέρδη εννεαμήνου 1,176 δισ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα στο εννεάμηνο τα κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 1,241 δισ. ευρώ., υπερκαλύπτοντας τις διενεργηθείσες προβλέψεις για επισφάλειες ύψους 1, 072 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε οργανικά κέρδη εννεάμηνου ύψους 169 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η δημιουργία νέων επισφαλειών στην Ελλάδα συνέχισε να βαίνει μειούμενη σε τριμηνία βάση (-6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και -36% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013), ως απόρροια της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

Τα συνολικά κόστη του Ομίλου μειώθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση, καθώς οι ενέργειες περιστολής δαπανών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται η Εθνική Τράπεζα συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Οι επιδόσεις της Finansbank επιβεβαιώνουν την τροχιά ανάκαμψης που ακολουθεί, με τα καθαρά κέρδη του γ’ τριμήνου να διαμορφώνονται σε 109 εκατ., ευρώ αυξημένα κατά 27% σε επίπεδο τριμήνου και κατά 36% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2013. Ο κύριος βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου CΕT1 ανήλθε σε 15,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει των προσφάτων stress tests που διενήργησε η ΕΚΤ, και λαμβάνοντας υπόψη το ήδη εγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp), δεν πρόεκυψε καμία ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των κεφαλαίων της Τράπεζας, ακόμα και κάτω από ακραίες συνθήκες.

Στην Ελλάδα οι καταθέσεις της ΕΤΕ αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση, στα 46,1 δισ. ευρω, αντανακλώντας τη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταθετών προς την Τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε ισχυρή άνοδος τόσο των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 5% σε ετήσια βάση, όσο και των λογαριασμών όψεως (+8%), ενώ οι καταθέσεις ταμιευτηρίου παρέμειναν σταθερές.

Οι χορηγήσεις πριν την αφαίρεση των προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 45,2 δισ. ευρω, -3% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης του χαρτοφυλακίου λιανικής κατά 4% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις της Τράπεζας διαμορφώθηκε σε 81% το Σεπτέμβριο του 2014, έναντι 88% ένα έτος νωρίτερα. Η καθαρή χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα μειώθηκε περαιτέρω κατά 10 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα έχει μηδενική εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA ήδη από το γ΄ τρίμηνο του 2013.

Στην ΝΑ Ευρώπη το εννεάμηνο του 2014, οι δραστηριότητες του Ομίλου απέφεραν καθαρά κέρδη ύψους 43 εκατ. ευρω σε σχέση με 20 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Η εντυπωσιακή ενίσχυση της κερδοφορίας προήλθε κυρίως από τη σημαντική περιστολή του λειτουργικού κόστους κατά 6% σε ετήσια βάση. Το επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 34 μ.β. σε ετήσια βάση, στις 346 μ.β., ενώ τα οργανικά έσοδα σημείωσαν άνοδο 6%. Ως αποτέλεσμα, τα προ προβλέψεων κέρδη αυξήθηκαν κατά 22% σε ετήσια βάση, στα 113 εκατ. ευρώ.

Σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Αλέξανδρος Τουρκολιάς αναφέρει:

«Κατά την πρόσφατη πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), η ενδελεχής αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών κατέδειξε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές κι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο. Ειδικότερα, η Εθνική διαθέτει με βάση το δυσμενές δυναμικό σενάριο το υψηλότερο κεφαλαιακό απόθεμα μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών, ύψους 2 δισ. ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας βάσει του σεναρίου αυτού 8,9% ή 340 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το απαιτούμενο 5,5%. H Εθνική είναι η Τράπεζα με το μεγαλύτερο και σημαντικότερο πλάνο κεφαλαιακών δράσεων στο μέλλον, δράσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο δυσμενές δυναμικό σενάριο και της διασφαλίζουν πλεόνασμα κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι, μετά και την ψήφιση του νέου νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο, υπάρχει επιπλέον πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους έως 1,2 δισ.ευρώ πλέον των προαναφερθέντων 2 δισ. ευρώ. Τα ενοποιημένα κέρδη του Ομίλου σε επίπεδο εννεαμήνου παρουσίασαν εντυπωσιακή άνοδο σε ετήσια βάση. Τα κόστη μειώθηκαν αποφασιστικά μετά την εκτεταμένη εθελούσια έξοδο του προσωπικού το προηγούμενο έτος. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα κέρδη προ προβλέψεων καλύπτουν το κόστος κινδύνου, έχοντας ως αποτέλεσμα θετική λειτουργική αλλά και συνολική κερδοφορία. Η Finansbank συνεχίζει να παρουσιάζει δυναμική άνοδο της κερδοφορίας στο γ΄ τρίμηνο, ενώ οι θυγατρικές στη ΝΑ Ευρώπη και η Εθνική Ασφαλιστική συμβάλλουν θετικά στην κερδοφορία. Με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 διαμορφώνεται σε 11,8%, ο οποίος είναι και από τους υψηλότερους πανευρωπαϊκά και αντανακλά την ισχυρή θέση της Εθνικής στο ευρύτερο ανταγωνιστικό περιβάλλον».


σχετικα αρθρα