Πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται η μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές και την αύξηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων.

«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μία πολύ αποφασιστική πολιτική την επόμενη περίοδο προκειμένου να ενσωματώσουμε την τουρκική οικονομία στο παγκόσμιο πλαίσιο» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε μια συνέντευξη τύπου όπου ανακοίνωσε τα νέα μέτρα.

Ο Νταβούτογλου επισήμανε ότι η Τουρκία στοχεύει να αυξήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στο 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2018 από 820 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Έως την περίοδο αυτή έχει ως στόχο να μειώσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 5,2% του ΑΕΠ σε σύγκριση με περίπου 7% πέρυσι και την ανεργία στο 7% έναντι σχεδόν 10% σήμερα.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε καθώς η Τουρκία προετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ομάδας των G20 από την 1η Δεκεμβρίου.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όλοι θα μπορέσουν να δουν ότι οι οικονομικές δυνατότητες της Τουρκίας, η οικονομική της λογική και το διανοητικό επίπεδο της (ηγεσίας της) είναι ικανά να καθοδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία για ένα χρόνο» είπε ο Νταβούτογλου.