Σχέδιο επενδύσεων που αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το οποίο θα αφορά την τριετία 2016-18.

«Θα προτείνω στην κυβέρνηση (...) να θέσουμε σε εφαρμογή επιπρόσθετες δημόσιες επενδύσεις μέχρι το 2018, πέραν από αυτών που προβλέπονταν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας συγκρότησης της κυβέρνησης συνασπισμού» είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Ως προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτών των κονδυλίων είναι να μην επιδεινωθούν οι πολιτικοί κίνδυνοι δεν επιδεινωθούν και «να παραμείνουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, παρά την πρόσφατη αποδυνάμωση».

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, το ποσό των 10 δισ. ευρώ μπορεί να βρεθεί με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και διαβεβαίωσε πως οι επιπρόσθετες δαπάνες δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού της Γερμανίας από το 2015 και μετά.

«Θα μπορούμε από το 2015 να αυξήσουμε τις δαπάνες, ανάλογα με την αύξηση των εσόδων. Έτσι, έχουμε περιθώριο να ελιχθούμε», εξήγησε.

Όταν ρωτήθηκε πού θα διατεθούν αυτά τα επιπρόσθετα ποσά, ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στην ενίσχυση των οικονομικών των δήμων και των κοινοτήτων που θα επιτρέψει τις επενδύσεις στις κατασκευές, την έρευνα και την εκπαίδευση τις οποίες χαρακτήρισε προτεραιότητα του Βερολίνου αλλά και τις «υποδομές στον τομέα των μεταφορών», κυρίως στους σιδηροδρόμους για τους οποίους οι δαπάνες θα αυξηθούν σημαντικά.