Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Παρά τις ντρίμπλες που έγιναν προκειμένου να μην κοπούν οι προϋπολογισμοί της Γαλλίας και της Ιταλίας από τις… εξετάσεις της Κομισιόν, η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί όπως φαίνεται να θέλει να ενισχυθεί η εποπτεία που θα ασκούν οι ευρωπαϊκές αρχές επί των προϋπολογισμών των κρατών – μελών. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο (σοσιαλδημοκράτης) αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έστειλαν επιστολή στον νέο επίτροπο με αρμοδιότητα τα σχετικά θέματα, τον Γάλλο Πιερ Μοσκοβισί. 

Η επιστολή εστάλη στις 20 Οκτωβρίου, δηλαδή την ημέρα που οι δύο γερμανοί υπουργοί υποδέχονταν στη γερμανική πρωτεύουσα τους γάλλους ομολόγους τους, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Μισέλ Σαπέν. Την αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό Spiegel πριν από λίγες ημέρες. Μάλιστα, οι Σόιμπλε και Γκάμπριελ έστειλαν την ίδια επιστολή στον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, στον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και στον ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν

Η κεντρική ιδέα πίσω από την παρέμβαση των δύο γερμανών αξιωματούχων είναι η πολιτικοποίηση του βασικού όπλου με τον οποίο η Κομισιόν επιδιώκει να ελέγχει και να εποπτεύει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, δηλαδή του επονομαζόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Σε αυτό η Επιτροπή καταθέτει συστάσεις στα κράτη – μέλη για το πώς μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και στη συνέχεια ελέγχει αν τις έχουν υιοθετήσει στους προϋπολογισμούς τους. Οι… κακοί μαθητές κινδυνεύουν να δουν τους προϋπολογισμούς τους να απορρίπτονται.  

Οι Σόιμπλε και Γκάμπριελ ζητούν να συζητούνται οι μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή από τους ηγέτες των «28». Αυτό σημαίνει ότι πχ ο ιταλός Πρωθυπουργός θα πρέπει να εξηγήσει στους ομολόγους του τους λόγους για τους οποίους δεν έκανε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικές ή διαρθρωτικές.  

Οι δύο υπουργοί προτείνουν μάλιστα ότι σε περίπτωση μη σεβασμού των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει μία χώρα, τότε η Κομισιόν θα πρέπει, ως κύρωση, να περικόπτει χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία ή από τα κονδύλια για επενδύσεις. Είναι σαφές μάλλον ότι στο Βερολίνο δεν αλλάζουν μυαλά…