Από την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών για τις τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους κατέθεσαν λανθασμένο Ε9 να το διορθώσουν και να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «το Βήμα της Κυριακής», ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων διαθέτει κενά και ταυτόχρονα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και ενώ θα έπρεπε να είχε υπολογιστεί γι’ αυτούς έκπτωση 20% στον φόρο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν συμπληρώσει σωστά το έντυπο Ε9 και Ε2 και έτσι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν μπόρεσε να αντλήσει τα στοιχεία εκείνα που θα οδηγούσαν σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Οι ιδιοκτήτες είτε δεν είχαν συμπληρώσει στις δηλώσεις Ε9 τις ενδείξεις «κενό» για τα συγκεκριμένα ακίνητά τους είτε δεν είχαν αναγράψει στο Ε9 τους αριθμούς παροχής ρεύματος, ώστε να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων με το αρχείο της ΔΕΗ για τα κτίσματα των οποίων η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013.

Από τις 15 Νοεμβρίου, που θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή, θα πρέπει να προχωρήσουν είτε στη συμπλήρωση του κωδικού 8 στη στήλη 32, ώστε να δηλώσουν ότι το κτίσμα τους ήταν κενό, είτε στη συμπλήρωση του αριθμού παροχής της ΔΕΗ (στήλες 30 και 31 του πίνακα 1) ή συνδυαστικά στη συμπλήρωση όλων των παραπάνω κωδικών.

Σημειώνεται πως για τα ημιτελή, κενά κτίσματα τα οποία μένουν δίχως ηλεκτρικό ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα προβλέπεται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ. Για να δουν οι φορολογούμενοι την έκπτωση αυτή, θα πρέπει να διορθώσουν το Ε9 και να συμπληρώσουν στον πίνακα 1 του Ε9, στη νέα στήλη 32, τον κωδικό 8 που δηλώνει ότι το ημιτελές κτίσμα είναι κενό. 

Ένα από τα συνήθη λάθη που έχουν εντοπιστεί στα έντυπα Ε9 είναι η μη αναγραφή του ορόφου του διαμερίσματος, καθώς και η αναγραφή λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολόγισαν τον φόρο λαμβάνοντας ποσοστό συνιδιοκτησίας 100% που οδηγεί σε υψηλότερο φόρο.

Όπως γράφει το Βήμα, πολλά λάθη εντοπίστηκαν στα τετραγωνικά του ακινήτου που «φούσκωσαν» τον ΕΝΦΙΑ. Ως επιφάνεια κτίσματος αναγράφεται η καθαρή επιφάνεια των κύριων ή βοηθητικών χώρων, εφόσον υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Η επιφάνεια των ακινήτων αναγράφεται είτε με δυο δεκαδικά ψηφία είτε σε ακέραιο αριθμό, ενώ το ποσοστό συνιδιοκτησίας των ακινήτων με τη χρήση πέντε δεκαδικών ψηφίων.