current views are: 2

10 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:46

Στο 1,7% ο αποπληθωρισμός τον Οκτώβριο

Μείωση 1,7% κατέγραψε φέτος τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός, από  μείωση 0,8% τον Σεπτέμβριο και έναντι μείωσης 2% τον Οκτώβριο 2013, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Δημοσίευση 11:46’
αρθρο-newpost

Μείωση 1,7% κατέγραψε φέτος τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός, από  μείωση 0,8% τον Σεπτέμβριο και έναντι μείωσης 2% τον Οκτώβριο 2013, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Μείωση 1,7% κατέγραψε φέτος τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός, από  μείωση 0,8% τον Σεπτέμβριο και έναντι μείωσης 2% τον Οκτώβριο 2013, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε σε ετήσια βάση ανατιμήσεις, μεταξύ άλλων, σε τιμολόγια αστικών συγκοινωνιών (10,6%), τιμολόγια ΔΕΗ (4,9%), νωπά λαχανικά (6,6%), ελαιόλαδο (2,1%), αλκοολούχα ποτά (1,9%) και καπνό (1,8%). Στον αντίποδα, καταγράφηκαν μειώσεις τιμών σε, μεταξύ άλλων, νωπές πατάτες (26,8%), πετρέλαιο θέρμανσης (17,9%), νωπά φρούτα (9,8%), φυσικό αέριο (9,4%), νωπά ψάρια (3,1%), βενζίνη (2,1%), ένδυση- υπόδηση (1,7%) και φάρμακα (0,6%).

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές υποχώρησαν σε πετρέλαιο θέρμανσης (16,8%), φάρμακα (7,8%), νωπά ψάρια (3,8%) και βενζίνη (2,6%). Αντίθετα, αυξήθηκαν σε νωπά λαχανικά (7%), νωπά φρούτα (4,9%), τιμολόγια αστικών συγκοινωνιών (4,4%) και ένδυση- υπόδηση (1%).

Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:

Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιµών καταναλωτή του Οκτωβρίου 2014 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2013, προκύπτει μείωση 1,7%, έναντι μείωσης 2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2013 προς το 2012.

Η μείωση αυτή, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές :

1. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,1% της οµάδας «∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, νωπά ψάρια, δηµητριακά και παρασκευάσµατα, ζάχαρη. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από τη αύξηση κυρίως των τιµών στα νωπά λαχανικά και στο ελαιόλαδο.

β) Κατά 1,7% της οµάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω µείωσης των τιµών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 5,4% της οµάδας «Στέγαση», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του πετρελαίου θέρµανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στον ηλεκτρισµό.

δ) Κατά 1,5% της οµάδας «∆ιαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα έπιπλα ξύλινα και µεταλλικά, στις οικιακές συσκευές και στα είδη άµεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

ε) Κατά 1,6% της οµάδας «Υγεία», λόγω µείωσης κυρίως των φαρµάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραιατρικών υπηρεσιών.

στ) Κατά 0,5% της οµάδας «Μεταφορές», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των αυτοκινήτων και των καυσίµων αυτοκινήτου(βενζίνη). Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα εισιτήρια αεροπλάνων και στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών.

ζ) Κατά 1,9% της οµάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στον οπτικοακουστικό εξοπλισµό-υπολογιστές, στα µικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, στο πακέτο διακοπών και στα βιβλία.

η) Κατά 3,1% της οµάδας «Εκπαίδευση», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

θ) Κατά 0,1% της οµάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα ξενοδοχεία.

ι) Κατά 2,2% της οµάδας «’Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των κουρείων- κοµµωτηρίων, των ειδών ατοµικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των άλλων υπηρεσιών.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 2% της οµάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα αλκοολούχα ποτά (µη σερβιριζόµενα) και στα τσιγάρα.

Εξάλλου, ο γενικός δείκτης, τον Οκτώβριο 2014 σε σύγκριση µε τον Σεπτέµβριο 2014, παρουσίασε µείωση 0,9%, έναντι µείωσης 0,1% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός μειώθηκε 1,8% τον Οκτώβριο, από μείωση 1,1% τον Σεπτέμβριο και έναντι μείωσης 1,9% τον Οκτώβριο 2013. Σε μηνιαία βάση, παρουσίασε μείωση 0,9% έναντι μείωσης 0,2% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους.


σχετικα αρθρα