Σε έναν «οδικό χάρτη» για τη δημιουργία, μακροπρόθεσμα, μίας περιφερειακής ζώνης ελευθέρου εμπορίου συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης Ασίας-Ειρηνικού, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της συνόδου κορυφής του Apec στο Πεκίνο.

"Συμφωνήσαμε στο πλαίσιο του Apec (Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού) επί ενός οδικού χάρτη που προβλέπει τη δημιουργία Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού", δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, αναφερόμενος σε μία πρωτοβουλία την οποία προωθεί με ζέση το Πεκίνο.

Ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε "ιστορικό βήμα" την έναρξη της διαδρομής αυτής προς τη Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού, η οποία κατά τη γνώμη του επισφραγίζει "τη δέσμευση των μελών του Apec υπέρ της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης".

Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για την απελευθέρωση του εμπορίου μεταξύ των χωρών - μελών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (APEC).

«Σήμερα, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη περιβάλλεται ακόμη από πολλούς ασταθείς και αβέβαιους παράγοντες. Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση, πρέπει να προωθήσουμε περαιτέρω την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση και να δημιουργήσουμε ένα υπόδειγμα ανοίγματος που οδηγεί στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Ορισμένοι θεωρούν την προτεινόμενη μελέτη για το σχέδιο FTAAP, το οποίο θα παρουσιασθεί στους ηγέτες της APEC για έγκριση, ως έναν τρόπο να αποσπασθεί η προσοχή από τη συμφωνία εμπορίου στην περιοχή του Ειρηνικού (Trans - Pacific Partnership, TPP) που προωθείται από τις ΗΠΑ. Η Κίνα δεν μετέχει στη συμφωνία αυτή, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου που θα επεκτείνεται από το Βιετνάμ έως τη Χιλή και την Ιαπωνία και θα αφορά περίπου 800 εκατομμύρια ανθρώπους και σχεδόν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.