Την ελάφρυνση του χρέους των χωρών της δυτικής Αφρικής που πλήττονται από τον ιό Έμπολα ζήτησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ η ελάφρυνση του χρέους εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στη Γουινέα, στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια στις κυβερνητικές υπηρεσίες και παράλληλα να στηρίξουν τις οικονομίες τους, στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν την καταστροφική επιδημία.

Οι τρεις χώρες οφείλουν στο ΔΝΤ συνολικά 372 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 55 εκατ. πρέπει να αποπληρωθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη παίξει σημαντικό ρόλο στην παροχή οικονομικής στήριξης στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Έμπολα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σε ανακοίνωση που απέστειλε στο Reuters. Σήμερα, πρόσθεσε, «ζητούμε από το ΔΝΤ να επεκτείνει την υποστήριξή του, ελαφρύνοντας το χρέος της Σιέρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουινέας».

Η πρόταση των ΗΠΑ θα πρέπει να εγκριθεί από τις υπόλοιπες 187 χώρες, μέλη του ΔΝΤ. Ο Λιου αναμένεται να θέσει την πρόταση στο τραπέζι των συζητήσεων στη διάρκεια τη συνόδου κορυφής των G20 που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Αυστραλία.

Στην πρόταση αναφέρεται πως το ποσό των 100 εκατομμυρίων θα μπορούσε να προέλθει από ένα ειδικό ταμείο του ΔΝΤ για την Ελάφρυνση του Χρέους μετά από Καταστροφή (PCDR), το οποίο έχει συσταθεί προκειμένου φτωχές χώρες να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Στο ταμείο αυτό υπάρχουν 150 εκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από τους πόρους του ίδιου του ΔΝΤ.

Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε το PCDR ήταν μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή το 2010.