Συνολικά 3,4 δισ. δολάρια θα κληθούν να πληρώσουν σε πρόστιμα πέντε τραπεζικοί κολοσσοί, η ελβετική UBS, οι βρετανικές HSBC και Royal Bank of Scotland (RBS) και οι αμερικανικές Citigroup και JP Morgan που κατηγορούνται για χειραγώγηση των τιμών στην αγορά συναλλάγματος.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, UBS καλείται να πληρώσει το μεγαλύτερο ποσό (800 εκατ. δολάρια), όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της αμερικανικής Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών Εμπορευμάτων, της βρετανικής Αρχής Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς και της ελβετικής Αρχής Εποπτείας Χρηματοπιστωτικών Αγορών. Η Citigroup θα καταβάλει το ποσό των 668 εκατ. δολαρίων, η JPMorgan 662 εκατ. δολάρια, η RBS 634 εκατ. δολάρια και η HSBC 618 εκατ. δολάρια.

H RBS και η JPMorgan τιμωρήθηκαν, επίσης, για την προσπάθεια χειραγώγησης δεικτών αναφοράς στην αγορά συναλλάγματος, στο πλαίσιο της έρευνας που διήρκεσε ένα έτος και έχει οδηγήσει σε αυστηρότερο έλεγχο την παγκόσμια αγορά συναλλάγματος που έχει ημερήσιο κύκλο συναλλαγών ύψους 5 τρισ. δολαρίων.

Η ελβετική εποπτική Αρχή (FINMA) επέβαλε επίσης στην UBS, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, να αυτοματοποιήσει το 95% τουλάχιστον των συναλλαγών της στην αγορά συναλλάγματος και να περιορίσει τα μπόνους των διαπραγματευτών της για το συνάλλαγμα και τα πολύτιμα μέταλλα στο 200% του βασικού μισθού τους για δύο έτη.