Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση της κρίσης χρέους κατά την περίοδο 2010 – 2012 από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, όπως προκύπτει από το ανέκδοτο υλικό που συλλέχθηκε μέσω συνεντεύξεων για τη συγγραφή του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ με τίτλο «Stress Test: Reflections on Financial Crises».

Το σχετικό υλικό δημοσίευσαν οι Financial Times, και στα κείμενα αυτά οι αναφορές για την Ελλάδα και τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη χώρα είναι πολύ πιο γλαφυρά, από τα όσα δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο του Γκάιτνερ που δημοσιεύτηκε τον Μάιο.

Όπως αναφέρουν οι FT, περιγράφοντας τη σύνοδο των G7 που έγινε στον Καναδά τον Φεβρουάριο του 2010 , όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Σόιμπλε και στην οποία η Ελλάδα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής ο Γκάιτνερ αναφέρει στις συνεντεύξεις του τα εξής:

«Θυμάμαι να φτάνω στο δείπνο και να κοιτάζω το Blackberry μου. Ήταν μια γ.....νη καταστροφή για την Ευρώπη. Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών έπεφταν 7% και 8%. Ήταν μεγάλο θέμα. Για εμένα ήταν μια κλασική απόλυτη σφαγή, γιατί άκουγα από παντού: κρίση στην “Ελλάδα, ποιος έχει ανοίγματα στην Ελλάδα;” Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι βασικά ήρθαν σε εκείνη τη συνάντηση λέγοντας: “Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φριχτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και άσωτοι και εκμεταλλεύθηκαν βασικά τα πάντα και θα τους συντρίψουμε”. Αυτή ήταν η στάση όλων».

Συνεχίζοντας ο Γκάιτνερ ανακαλεί στη μνήμη του την απάντηση που έδωσε στους υπουργούς Οικονομικών:

«Μπορείτε να τους πατήσετε (σ.σ. τους Έλληνες) στον λαιμό αν θέλετε. Αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα στείλετε σε αντιστάθμισμα και ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς την Ευρώπη και προς τον κόσμο ότι θα διατηρήσετε τη συνοχή του όλου πράγματος (σ.σ. της Ευρωζώνης) και δεν θα το εγκαταλείψετε».

Ο Γκάιτνερ συνεχίζει λέγοντας:

«Άκουσα όλα αυτά τα αιμοδιψή πράγματα περί ηθικού κινδύνου και τους είπα: Εντάξει. Αν θέλετε να είστε σκληροί μαζί τους δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα καθησυχάσετε με λίγο περισσότερη αξιοπιστία, ότι δεν θα επιτρέψετε την εξάπλωση της κρίσης πέρα από την Ελλάδα. Θα απαιτηθεί... μεγάλη προσοχή και προσπάθεια ώστε να το καταφέρετε, να είναι η δέσμευσή σας αξιόπιστη όσο θα δίνετε ένα μάθημα στους Έλληνες».

Ταυτόχρονα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αφήνει αιχμές για τη στάση των καθώς λέει πως κωλυσιεργούσαν επί τρία χρόνια δίχως να κάνουν τίποτα:

«Σίγουρα, και βέβαια όπως έχω πει, δεν περίμενα ότι θα συνεχίσουν να κωλυσιεργούν επί τρία χρόνια. Ήταν αδιανόητο για εμένα ότι άφησαν τα πράγματα να γίνουν τόσο χάλια όσο τα άφησαν κι έγιναν. Αλλά τα προμηνύματα γι' αυτό βρίσκονταν στην αρχική διαμάχη. Τους είχαν πει ψέματα οι Έλληνες. Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Έλληνες που εν τέλει δανείστηκαν όλα αυτά τα λεφτά, και ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ήθελαν να τους ξυλοφορτώσουν. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, τροφοδότησαν μια πυρκαγιά που βρισκόταν στα πρώτα στάδια. Και υπήρχαν πολλά ξερόκλαδα».

Τα «καρφιά» του Γκάιντερ δεν εξαντλούνται μονάχα στις καταστάσεις σχετικά με την Ελλάδα. Από το στόχαστρό του δεν ξεφεύγει ούτε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η περίφημη δήλωση του «whatever it takes», δηλαδή το «θα κάνω ό,τι χρειαστεί»:

«Ήταν στο Λονδίνο σε συνάντηση με hedge funds και τραπεζίτες. Προβληματιζόταν με το πόσο σκληροί ήταν απέναντι στην Ευρώπη, γιατί τότε όλη η κοινότητα των hedge funds θεωρούσε ότι η Ευρώπη φτάνει στο τέλος της. Θυμάμαι ότι μου το συζήτησε μετά, το πόσο αναστατώθηκε και ότι στο τέλος αποφάσισε να προσθέσει αυτό στο σχόλιό του, και βασικά εκτός κειμένου έκανε μια σειρά δηλώσεις όπως “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί”. Γελοίο».

Συνεχίζοντας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ υποστηρίζει πως το σχόλιο του Ντράγκι δεν ήταν προσχεδιασμένο. Το αντίθετο μάλιστα:

«(Ήταν) εντελώς αυτοσχέδιο... Είχα πάει να δω τον Ντράγκι τότε, και εκείνος δεν είχε πλάνο. Είχε βγάλει αυτό το σχόλιο από το μυαλό του. Αλλά μετά το βρήκε μπροστά του».

Τα σχόλια για Μέρκελ - Σόιμπλε

Στις σελίδες που περιήλθαν στην κατοχή των FT, ενδιαφέρον έχουν οι εντυπώσεις τoυ αμερικανού για την γερμανίδα καγκελάριο καθώς και τον γερμανό ομόλογό του. Αναφορικά με την καγκελάριο, υπογραμμίζει ότι, σε αντίθεση με άλλους ηγέτες, όπως για παράδειγμα τον Σαρκοζί, η Μέρκελ δεν του μιλούσε ποτέ. «Πάντα βρισκόμουν σε συναντήσεις μαζί της και με τον πρόεδρο αλλά εκείνη ποτέ («δεν με κάλεσε»)– και πήγα στην Γερμανία μια-δυο φορές. Δεν με έβλεπε ποτέ», αναφέρει ο υπουργός, γεγονός που χαρακτηρίζει «περίεργο».

Όσον αφορά στον Βόλφγκαν Σόιμπλε, ο Γκάιτνερ τον χαρακτηρίζει ως «ενδιαφέροντα τύπο»:

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακός, μου αρέσει αυτός ο τύπος, ακόμα κι όταν διαφωνούσαμε πολύ στην ουσία και την ανταπόκριση. Είναι ένας ευρωπαϊστής, πιο παλιός από την Μέρκελ, ήταν νομίζω πιο ισχυρός στο κόμμα του».