Ρεπορτάζ: Μαίρη Πολλάλη

Ισχυρό pressing από την τρόικα για αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων δέχεται η κυβέρνηση, η οποία πιέζεται για περιορισμό των οφειλών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση. 

Η εμπλοκή παρουσιάζεται στους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει η τρόικα για το 2014 και για το πρώτο τρίμηνο του 2015, μέσα στο οποίο θα πρέπει να πληρωθούν ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας. 

Οι δανειστές ζητούν να περιοριστεί ή να ολοκληρωθεί πιο σύντομα η διάρκεια της ρύθμισης, δηλαδή το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι οφειλέτες μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και το οποίο σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων λήγει στις 31 Μαρτίου 2015. 

Συμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε ο Τάκης Χατζής στον Real fm, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος τονίζει ότι αυτοί που θα υπαχθούν στη ρύθμιση είναι όσοι έχουν οφειλές μέχρι και τον Οκτώβριο. Εκτός ρύθμισης μένουν όσοι έχουν οφειλές Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. 

Συγκεκριμένα, οι τροϊκανοί θέτουν ζήτημα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, υποστηρίζοντας ότι αν δεν πληρωθούν άμεσα ο ΕΝΦΙΑ και οι υπόλοιπες οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση, τότε τα φορολογικά έσοδα θα τεθούν εκτός στόχων.

Τι ορίζει ο νόμος των 100 δόσεων

Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε και την εγκύκλιο της Κατερίνας Σαββαΐδου για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, όλες οι οφειλές- παλαιότερες και τρέχουσες- έμπαιναν στη ρύθμιση υπό την προϋπόθεση να έχουν βεβαιωθεί έως την 1η οκτωβρίου. Σύμφωνα με αυτό και οι δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος έμπαιναν στη ρύθμιση. 

Στη διάταξη αυτή αντιδρά έντονα η τρόικα,η οποία ζητεί να μην μπουν στη ρύθμιση οι τρέχουσες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να μπει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να αποπληρώσει τις δόσεις Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, αλλιώς- σύμφωνα με την τριμερή- τα χρέη θα εκτοξευθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εντάσσει στη ρύθμιση και τις οφειλές του Οκτωβρίου, εκπληρώνοντας το αίτημα των δανειστών για αποκλεισμό όσων έχουν οφειλές τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.