Ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από 2%, εάν οι χώρες της G 20 υλοποιήσουν τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους, δήλωσε ο Ανχέλ Γκουρία.

Ο στόχος για αύξηση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης κατά 2%, τον οποίο έχει θέσει η ομάδα των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G 20), θα υπερκαλυφθεί εφόσον αυτές εφαρμόσουν τα προγράμματα στήριξης, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο Ανχέλ Γκουρία από το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της G 20 το Σαββατοκύριακο, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) μπορεί να αυξηθεί επιπλέον κατά 2,1% έως το 2018, προσθέτοντας: «Το μεγάλο ‘αν' είναι η πλήρης εφαρμογή (σ.σ.: των προγραμμάτων στήριξης) και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς πάντα να το υποθέτει».

Οι χώρες της G 20 έχουν υποβάλει σχέδια για να επιτύχουν τον στόχο αύξησης του συνολικού ΑΕΠ κατά 2% επιπλέον, ή περισσότερο, σε ένα διάστημα πέντε ετών.