Συμφωνία - ορόσημο υπέγραψαν σήμερα η Κίνα και η Αυστραλία, για την απελευθέρωση του διμερούς εμπορίου τους, μετά από μία δεκαετία και πλέον σχετικών συζητήσεων.

Με τη συμφωνία αυτή θα ανοίξουν οι κινεζικές αγορές για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και υπηρεσιών από την Αυστραλία, ενώ θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί για τις κινεζικές επενδύσεις στην πλούσια σε πρώτες ύλες Αυστραλία.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ και ο κινέζος Πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ, μαζί με ακολουθία υπουργών των κυβερνήσεων τους, υπέγραψαν το μνημόνιο κατανόησης κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε στη Βουλή στην Καμπέρα. 

Ο Αντιπρόεδρος του Αυστραλο - κινεζικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Πολ Γκλάσον εξήρε την πολύ μεγάλη βελτίωση που θα υπάρξει όσον αφορά την πρόσβαση για 40 κλάδους υπηρεσιών - περιλαμβανομένων των νομικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών υγείας - καθώς και για αγροτικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, το ρύζι, το σιτάρι, το μαλλί και το βαμβάκι. Μετά την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου 'Αντριου Ρομπ, το 99,9% των σημερινών εξαγωγών της Αυστραλίας σε πρώτες ύλες, ενεργειακά και βιομηχανικά προϊόντα θα μπορούν να εισέλθουν χωρίς δασμούς στην Κίνα. Ο Ρομπ περιέγραψε τη συμφωνία ως την πιο ευνοϊκή που έχει παραχωρήσει ποτέ η Κίνα σε δυτική χώρα, ιδιαίτερα για τον τομέα των υπηρεσιών.

Σε θερμή προσφώνησή στου στη Βουλή, ο κ. Σι δεσμεύθηκε για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Αυστραλία και επιβεβαίωσε τη βούληση της Κίνας να λύνει με διπλωματικά μέσα τις εδαφικές διαφορές με τους γείτονές της. «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, οι δύο πλευρές αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις μας σε μία συνολική στρατηγική εταιρική σχέση και ανακοινώσαμε την ουσιαστική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ελεύθερο εμπόριο», δήλωσε ο κ. Σι, προσθέτοντας ότι «η κινεζική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εντείνει τον διάλογο και τη συνεργασία με σημαντικές χώρες για να διατηρήσουν από κοινού την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια των κανόνων της ναυτιλίας».