Εντός των προγραμματισμένων στόχων του προϋπολογισμού κινείται η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στους πρώτους έντεκα μήνες του 2014, η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 25.406.750.735,23 ευρώ και κινείται εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Συνολικά, από την καταβολή του 91,67% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων που έχει προγραμματισθεί για το 2014, έχει απορροφηθεί έως τώρα ποσοστό 93,08%.

Με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της 18ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος», που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για τον μήνα Νοέμβριο, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε πως «η κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας, σε πείσμα όλων όσων διακινούν διαχρονικά σενάρια κατάρρευσης του συστήματος, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πατάει γερά στα πόδια της».

«Καθημερινά διαψεύδονται οι κάθε λογής "προφήτες της καταστροφής" που είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω σκοπιμοτήτων ενσπείρουν ανησυχίες και φόβους υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή, την ασφαλιστική συνείδηση, τη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητά του».

Ο κ. Βρούτσης αναφέρει εξάλλου, ότι με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις έχει ενισχυθεί η εισπρακτική ικανότητα του συστήματος, το οποίο έχει επανέλθει σε ταμειακή ισορροπία.

«Και όλα αυτά» τονίζει ο υπουργός Εργασίας «σε ένα νέο θεσμικό περιβάλλον γενναίας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για πρώτη φορά στη χώρα μας».

Στη συνέχεια ο κ. Βρούτσης αναφέρεται σε «ανεύθυνους καταστροφολογικούς κύκλους» όπως τους χαρακτηρίζει, οι οποίοι διατυπώνουν τον ισχυρισμό, ότι «έσπασε ο κουμπαράς του "Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών"» (ΑΚΑΓΕ) και τονίζει: «Οι πρόσφατες εκροές 150 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση, αντίστοιχα, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΕΑ, εντάσσονται στις προγραμματισμένες ενισχύσεις του ασφαλιστικού συστήματος από τους πόρους του ΑΚΑΓΕ και δη από τους επιμέρους λογαριασμούς της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) και της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης για την περίοδο 2011-2014. Και μάλιστα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη δυνατότητα που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο του ΑΚΑΓΕ. Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους», σημειώνει ο κ. Βρούτσης.

Όπως προσθέτει, «όχι μόνον ο "κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ"- με σημερινό συνολικό απόθεμα 3,265 δισ. ευρώ- παραμένει άθικτος, αλλά οι προοπτικές, γενικότερα, του ασφαλιστικού συστήματος διαγράφονται περισσότερο αισιόδοξες από ποτέ, δεδομένων των σημαντικών εξοικονομήσεων που θα προέλθουν από τον νέο "ασφαλιστικό χάρτη" με τις διοικητικές ενοποιήσεις της επόμενης χρονιάς και, κυριότερα, με την αναστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εξομάλυνση της αγοράς εργασίας».

Όσον αφορά στα στοιχεία για τις συντάξεις στην έκθεση του συστήματος «Ήλιος» για τον Νοέμβριο του 2014, το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 950,05 ευρώ, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.652.172 άτομα. Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.497.528, εκ των οποίων οι 12.163 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών και η μηνιαία δαπάνη για συντάξεις ανέρχεται σε 2.321.922.168,54 ευρώ. Τον Νοέμβριο επίσης, προστέθηκαν 10.248 νέοι συνταξιούχοι έναντι 9.858 τον Οκτώβριο, και 11.998 τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, ως προς τις παροχές προνοιακών επιδομάτων, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται σε 168.190 και ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων επιδομάτων ανέρχεται σε 177.315. Η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα τον Νοέμβριο ανέρχεται σε 56.597.556 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο ενδεκάμηνο του 2014 ανέρχεται σε 606.208.225 εκατ. ευρώ.