Σε μία αποκάλυψη που θα συζητηθεί προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο RTLZ.

Όπως επεσήμανε, η Ολλανδία είχε έτοιμο σχέδιο για να επανέλθει στο εθνικό νόμισμα, το φιορίνι, σε περίπτωση κατάρρευσης της ζώνης του ευρώ του 2012, ενώ σημείωσε πως έγιναν προετοιμασίες, και υπήρξε συζήτηση και με την κεντρική τράπεζα της χώρας του.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης δημοσιονομικής κρίσης, επεσήμανε ο Ντάισελμπλουμ, η ολλανδική κυβέρνηση ήταν έτοιμη για το χειρότερο σενάριο.

«Οι κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και η ολλανδική, ανέκαθεν έλεγαν: Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ ενωμένο και ως την κοινή ισοτιμία. Ωστόσο, κοιτάξαμε επίσης τι θα γινόταν εάν αυτό δεν πετύχαινε», είπε, υπονοώντας πως και άλλες κυβερνήσει είχαν έτοιμα παρόμοια σχέδια, δίχως να γίνει πιο σαφής.

Ερωτώμενος πάντως σχετικά με τη Γερμανία, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε πω δεν μπορεί να ξέρει εάν το Βερολίνο είχε τέτοια σχέδια.

«Είναι απόλυτα δικαιολογημένο για την κυβέρνηση εκείνη την περίοδο να μην αναφέρεται σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη», συνέχισε ο πρόεδρος του Eurogroup και προσέθεσε:

«Εάν είχε γίνει γνωστό πως διάφορες κυβερνήσεις ετοιμαζόταν για αυτό το ενδεχόμενο στο απόγειο της κρίσης, απλώς θα σχηματιζόταν πανικός στις χρηματαγορές και οι επενδυτές θα αποχωρούσαν μαζικά. Είναι το τελευταίο πράγμα που μπορεί να θέλει κάποιος, να συνεισφέρει στη δική του αποτυχία».