Δάνειο 50 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις Δεκεμβρίου παίρνει το ΙΚΑ από τα αποθεματικά του συγχωνευθέντος στο ίδρυμα Οργανισμού Περίθαλψης Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Η απόφαση για τη λήψη του δανείου, σύμφωνα με την εισήγηση του ΙΚΑ, αναμένεται να ληφθεί σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, ώστε η εκταμίευση των 50 εκατ. ευρώ να γίνει έγκαιρα για να πληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου οι συντάξεις του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο δανεισμός του ΙΚΑ από τα αποθεματικά του ΟΠΑΔ γίνεται για πρώτη φορά, καθώς το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), απ΄ το οποίο έπαιρνε δάνεια, αντιμετωπίζει στενότητα στην πληρωμή των δικών του επικουρικών συντάξεων, γεγονός που καθιστά απαγορευτική την οποιαδήποτε περαιτέρω δανειοδότηση του ΙΚΑ για την πληρωμή των κύριων συντάξεων.

Πέραν αυτών, το ΕΤΕΑ ακύρωσε την καταβολή ποσού 134 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ για τις επικουρικές συντάξεις που κατάβαλλονται από το Ίδρυμα σε συνταξιούχους συγχωνευθέντων Ταμείων (πρώην ΕΤΕΑΜ), με αποτέλεσμα λίγες μέρες πριν από την πληρωμή των συντάξεων του Δεκεμβρίου, το ΙΚΑ να μείνει "ξεκρέμαστο" και χωρίς την απαιτούμενη ρευστότητα! Εξαιτίας αυτής της εμπλοκής, και προ του κινδύνου να μην πληρωθούν στην ώρα τους όλες οι συντάξεις (σ.σ: γιατί αυτό θα συνέβαινε αν η διοίκηση του ΙΚΑ δεν αποφάσιζε να πάρει τα λεφτά από τον ΟΠΑΔ), αποφασίστηκε η έκταση δανειοδότηση των 50 εκατ. ευρώ. 

TAGS