Στύβουν το μυαλό τους κορυφαίοι οικονομολόγοι να βρουν τον τρόπο που η ευρωζώνη θα βγει από την κρίση και το πιο σημαντικό να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. 

Η πιο προχωρημένη πρόταση όμως όπως γράφει η Süddeutsche Zeitung και αναμεταδίδει η Deutsche Welle έρχεται από την Οξφόρδη: Η ΕΚΤ να δωρίσει 500 ευρώ σε κάθε ενήλικα για να δοθεί ώθηση στην οικονομία. 

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Οικονομίας στην Οξφόρδη Τζον Μυλμπάουερ, η ιδεα έχει ως βάση την κοινή διαπίστωση ότι η ευρωζώνη χρειάζεται επειγόντως ανάπτυξη και ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να προμηθευτούν χρήματα από το τίποτα. 

Και εξηγεί πως εάν ο καθένας από τα 275 εκατομ. εργαζομένων και συνταξιούχων της ΕΕ έπαιρνε από ένα τσεκ των 500 ευρώ, τότε η ζήτηση θα ανέβαινε στα 34 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 1,4% του ΑΕΠ. 

«Οι χώρες της ευρωζώνης θα εισέπρατταν περισσότερους φόρους και θα μπορούσαν να μειώσουν το δημόσιο χρέος, ενώ θα δινόταν αποφασιστική ώθηση στην ανάπτυξη», συμπληρώνει ο Μυλμπάουερ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι το 2002 έβγαλε από το «ψυγείο» την εικόνα «χρήματα από το ελικόπτερο», που είχε χρησιμοποιήσει ο φημισμένος μονεταριστής Μίλτον Φρίντμαν. 

Προσθέτει μάλιστα το άρθρο πως και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γίνονται σκέψεις για την περίπτωση που κανένα μέτρο -από όσα έχουν ληφθεί μέχρι τώρα- δεν επιφέρει τόνωση της ανάπτυξης, ωστόσο επισήμως το μέτρο αυτό αποκαλείται ως ένα «συμπαθητικό ακαδημαϊκής φύσεως θέμα», που όμως δεν πρόκειται η «επίσημη μηχανή της ΕΚΤ» να το εφαρμόσει.