Επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και οι νέες παραγγελίες στις επιχειρήσεις μειώθηκαν για πρώτη φορά μετά από ένα και πλέον έτος, παρά την περαιτέρω μείωση των τιμών τους, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών PMI - που διαμορφώνεται με βάση στοιχεία από χιλιάδες επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών - υποχώρησε στις 51,4 μονάδες από 52,1 μονάδες τον Οκτώβριο (κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες σημαίνει αύξηση της δραστηριότητας, ενώ οι τιμές που είναι χαμηλότερες από το 50 υποδηλώνουν μείωσή της).

«Αυτή η εξέλιξη θα απογοητεύσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κατά το μάλλον ή ήττον η Ευρωζώνη συνεχίζει να είναι στάσιμη, η πιθανότητα μίας νέας ύφεσης έχει αυξηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Markit Κρις Γουίλιαμσον. Ο ίδιος δήλωσε ότι τα στοιχεία του PMI υποδηλώνουν μία αύξηση του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) της Ευρωζώνης κατά 0,1% έως 0,2% στο τρέχον τρίμηνο. Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 51,3 μονάδες από 52,3 μονάδες τον Οκτώβριο και ο αντίστοιχος δείκτης για τον μεταποιητικό τομέα διαμορφώθηκε στις 50,4 μονάδες από 50,6 μονάδες.

Ο σύνθετος δείκτης νέων παραγγελιών μειώθηκε στις 49,9 μονάδες, υποχωρώντας για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2013 κάτω από τις 50 μονάδες. «Αυτό σηματοδοτεί μία μείωση στη ζήτηση, οι εταιρείες "τρώνε" από τις υφιστάμενες παραγγελίες τους για να διατηρήσουν την όποια ανάπτυξη. Θα θεωρούσε κανείς ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ θα κινούνταν ανοδικά οι δείκτες, αλλά κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Γουίλιαμσον.