Στις προοπτικές της Ελλάδας και την απειλή της πολιτικής αστάθειας αναφέρεται το περιοδικό Economist.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ευρωζώνη δεν τα κατάφερε και τόσο καλά καθώς Σημειώθηκε αύξηση μόλις 0,2% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, που ισοδυναμεί με 0,6% σε ετήσια βάση.

Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, λέει ο Economist, υπήρξε μία ευχάριστη έκπληξη: Από όλες της χώρες της Ένωσης, η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα, με ανάπτυξη 0,7%. Αποδεικνύεται, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι η ελληνική ανάκαμψη ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όταν και εμφάνισε ανάπτυξη 0,8%, ενώ στη συνέχεια επιβραδύνθηκε στο 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο.

Παρόλο που η Ευρωζώνη στο σύνολό της πάει άσχημα, η ελληνική ανάκαμψη φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τονίζει ο Economist και επικαλείται τις προβλέψεις της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες η ανάκαμψη θα πρέπει να ενισχυθεί το επόμενο έτος, με την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 2,9%. Η ανάπτυξη θα προέλθει από την αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και τις επενδύσεις, καθώς η λιτότητα περιορίζεται, σε συνδυασμό με μία αύξηση των εξαγωγών, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Αυτή όμως η αισιόδοξη προοπτική μπορεί να υπονομευθεί από την πολιτική αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, θα μπορούσε ενδεχομένως να "πέσει" το επόμενο έτος και μάλιστα στις αρχές Φεβρουαρίου», αναφέρει το άρθρο και προσθέτει:

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στην επόμενη κυβέρνηση θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό κόμμα του οποίου οι πολιτικές το θέτουν σε πορεία σύγκρουσης με τις πιστώτριες χώρες της ευρωζώνης, κυρίως την Γερμανία. Ήδη, οι αποδόσεις των κρατικών 10 ετών ομολόγων, η οποία είχε μειωθεί κάτω του 6% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχουν αυξηθεί πάνω από 8%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις πολιτικές προοπτικές της χώρας».

«Τα θεμέλια της ανάπτυξης του τρέχοντος έτους μπήκαν όταν απομακρύνθηκε η απειλή ενός Grexit. Αν επιστρέψει η νευρικότητα, το Grecovery σίγουρα θα κλυδωνιστεί», καταλήγει ο Economist.