Εκ νέου βάζει στο στόχαστρο το 35ωρο ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης «οι 35 ώρες στέλνουν ένα αρνητικό μήνυμα όσον αφορά τις γαλλικές επιχειρήσεις, διότι αυτή η μεταρρύθμιση είχε εκληφθεί ως μια μεταρρύθμιση για μια χώρα που δεν θέλει πια να εργάζεται».

«Είναι εφικτό να προασπίζεσαι το 35ωρο —και από την πλευρά μου το προασπίζομαι— χωρίς να το βάζεις σε βάθρο... Με δεδομένη την οικονομική μας πραγματικότητα, μπορούμε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα του 35ώρου με πραγματισμό», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να καταργήσει εντελώς το 35ωρο, αλλά να τροποποιήσει τον νόμο, ώστε να μπορούν να συνάπτονται επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις για το ωράριο εργασίας ανάμεσα στις διοικήσεις των επιχειρήσεων και τα συνδικάτα.

Εξάλλου ο Μακρόν υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είναι ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν εκ περιτροπής εργαζόμενους και να προχωρούν σε μειώσεις μισθών σε περιόδους κρίσης, καλώντας τα συνδικάτα και τις επιχειρήσεις να διαπραγματευθούν από την αρχή.

«Ελπίζω ότι τους επόμενους μήνες οι κοινωνικοί εταίροι και οι βουλευτές θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις της συλλογικής σύμβασης του 2013 διότι η εμπειρία έδειξε, έπειτα από έναν χρόνο και κάτι, ότι είναι πιθανόν υπερβολικά περιοριστική», υποστήριξε ο Μακρόν.

Δεξιοί πολιτικοί, Γάλλοι και ξένοι επενδυτές και οικονομολόγοι επικρίνουν το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις και την εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών, υποστηρίζοντας πως πλήττουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στην Ευρώπη αφότου τα θέσπισε η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή τότε πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν.

Όμως, παρά το γεγονός πως η ανεργία παραμένει πάνω από το 10% και η ανάπτυξη βρίσκεται σε τέλμα, κανένα από τα μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ δεν είχε ως τώρα επικρίνει το 35ωρο.