Τιτλοποιημένα δάνεια (Asset-Backed Securities, ABSs) άρχισε να αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ίδιο το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης, σε μια κίνηση που έχει στόχο να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να δανείζουν περισσότερο ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

«Μετά τη δημοσίευση της νομικής πράξης για την εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ABS, το Ευρωσύστημα άρχισε τις αγορές την 21η/11/2014», ανέφερε η ΕΚΤ μέσω Twitter.

Το πρόγραμμα είναι ο ένας πυλώνας της στρατηγικής που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ευελπιστεί ότι θα αυξήσει το μέγεθος του ισολογισμού του ιδρύματος σε έως και €1 τρισεκατομμύριο. Ήδη, η Τράπεζα αγοράζει καλυμμένους τίτλους, μια θεωρούμενη ασφαλή μορφή χρέους, που συχνά βασίζεται σε υποθηκευμένα ακίνητα.

Τα προγράμματα αυτά θα διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η ΕΚΤ θα ανακοινώνει σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία για τις αγορές στις οποίες προβαίνει στον ιστότοπό της περί τις 16:30 τις Δευτέρες.

Εάν δεν φθάσει το όριο του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ που έχει ορίσει ή διαπιστώσει ότι η στρατηγική της δεν επαρκεί για να τονώσει στον επιδιωκόμενο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, η πίεση που αντιμετωπίζει το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ για να τυπώσει χρήμα ώστε να αγοράσει κρατικά ομόλογα, ασκώντας μια πολιτική γνωστή με τον όρο ποσοτική χαλάρωση.

Πάντως οι προσδοκίες των παραγόντων των αγορών όσον αφορά το πρόγραμμα αυτό της ΕΚΤ είναι μάλλον περιορισμένες.

Για να περιορίσει τον κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει μόνο τα θεωρούμενα ως πιο ασφαλή τέτοια τιτλοποιημένα δάνεια, με την ελπίδα πως άλλοι επενδυτές θα αγοράσουν τους τίτλους που έχουν μεγαλύτερο ρίσκο.

TAGS