Ρεπορτάζ: Μαίρη Πολλάλη

«Πάγωμα» των συντάξεων μέχρι και το 2017 εξετάζει η κυβέρνηση ως αντιπρόταση στις απαιτήσεις των δανειστών για το ασφαλιστικό.
 
Στις σκληρές απαιτήσεις της τρόικας για περικοπές στις κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση εξετάζει επίσης σαρωτικές ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων. Επιπλέον, οι δανειστές ζητούν μειώσεις έως και 20% για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και έπειτα. 

Την ίδια ώρα, μελατάται η επιβολή σοβαρών αντικινήτρων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Συγκεκριμένα, όποιος ασφαλισμένος επιθυμεί να βγει νωρίτερα σε σύνταξη, θα λαμβάνει τόσο «πετσοκομμένη» σύνταξη, που θα καθίσταται ασύμφορη η συγκεκριμένη επιλογή, καθώς θα του επιβάλλεται «ποινή» στις συντάξιμες αποδοχές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα δεν δέχεται ούτε αυτή την πρόταση-πακέτο για το ασφαλιστικό, βάζοντας φωτιά στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. 

Το Μαξίμου, δια στόματος Γκίκα Χαρδούβελη, έχει ήδη θέσει στο τραπέζι το χαρτί της «πολιτικής διαπραγμάτευσης» και κατ' επέκταση τη πολιτικής απόφασης για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Ήδη τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους πολιτικούς προϊσταμένους των «τροϊκανών», δηλαδή με τους κ.κ. Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι