Στο «Β» διατήρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch τη βαθμολογία της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές, επικαλούμενος την «αξιόλογη δημοσιονομική προσαρμογή» της Αθήνας τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα ο Fitch προβλέπει για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ για το 2014 και 2,5% για το 2015. 

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 2014, γεγονός που υπογραμμίζει την αξιόλογη δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών.

Φέτος προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας, ο οίκος αναμένει ότι αυτή θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2014, όμως επισημαίνει ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος να καθυστερήσει ως τις αρχές του 2015. 

Σχετικά με την πολιτική κατάσταση της χώρας ο οίκος εκτιμά ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι ένα πιθανό σενάριο όμως σημειώνει πως υπάρχει κίνδυνος η επόμενη ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει λιγότερο τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. 

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η πιο οδυνηρή φάση της προσαρμογής της Ελλάδας έχει περάσει και οι ανάγκες χρηματοδότησής της καλύπτονται μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2015 χωρίς την έκδοση ομολόγων ή κεφάλαια από την τρόικα.

Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει ο Fitch, η επίτευξη και η διατήρηση του μέσου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4% εξαρτάται από τη συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και μιας βιώσιμης ανάκαμψης της ανάπτυξης.

TAGS