Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το σίριαλ με την έλευση της τρόικας καθώς η τηλεδιάσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών τελικά ακυρώθηκε. 

Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί μεταξύ Αθήνας και δανειστών, είναι και οι διαρροές που ακολούθησαν την ακύρωση της διαβούλευσης, με το ΔΝΤ να επισημαίνει πως η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς, και το υπουργείο Οικονομικών να απαντά πως η τηλεδιάσκεψη ουδέποτε προγραμματίστηκε, ούτε και ανακοινώθηκε. 

Το μοναδικό μέχρι στιγμής δεδομένο της διαπραγμάτευσης είναι το γεγονός ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν. Πάντως η κυβέρνηση ήδη καταθέτει τις προτάσεις της στους δανειστές, όπως αυτή για πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2017, ως απάντηση στις σκληρές απαιτήσεις για περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Ακόμη ένα αγκάθι, ως γνωστόν, είναι το δημοσιονομικό κενό που η τρόικα το προσδιορίζει στα 2,6 – 3,6 δισ. ευρώ και την Αθήνα να υποστηρίζει πως δεν υφίσταται. 

Με τη συγκεκριμένη μάλιστα παραδοχή, και δίχως το πράσινο φως των δανειστών κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο προϋπολογισμός. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών παραμένει στον «αέρα» και για να αλλάξουν τα δεδομένα θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση. Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος έκανε λόγο για σύγκλιση με την τρόικα

Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση για το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να μετατοπιστεί σε ανώτατο επίπεδο,  με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να πραγματοποιεί επαφές με ευρωπαίους ηγέτες για το ζήτημα. Ήδη ο κ. Σαμαράς έχει συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως έγραψε το newpost, θα έχει αντίστοιχες συνομιλίες με τον Ισπανό , Ιταλό και Πορτογάλο πρωθυπουργό. 

Διεργασίες ωστόσο λαμβάνουν χώρα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον Γιώργο Μαυραγάνη, και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Στόχος ήταν ο συντονισμός της επιχειρηματολογίας της ελληνικής πλευράς και στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν το Δημόσιο και κυρίως το μισθολόγιο σε θέματα εφαρμοστικά. 

ΠΑΝ.ΒΕΛ.