Νέες παρεμβάσεις της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη εξαγγέλλει ο Μάριο Ντράγκι ο οποίος τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αυξήσουμε τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την Deutche Welle μιλώντας σε διεθνές τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη,  ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό, αλλά και τις πληθωριστικές προσδοκίες το συντομότερο δυνατόν».

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα επιδιώξει να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και μάλιστα είναι διατεθειμένη να αυξήσει «το εύρος και την ταχύτητα των παρεμβάσεών της ή να τροποποιήσει τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου της», εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.  

Ειδικότερα όπως παλαιότερα η Φραγκφούρτη παρενέβαινε για να αποτρέψει υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό, τώρα ο Μάριο Ντράγκι θεωρεί ότι πρέπει να καταπολεμήσει τον υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε ένα συνεχές σπιράλ αποεπενδύσεων και αποπληθωρισμού. Επιπλέον, ένα ποσοστό πληθωρισμού σχεδόν μηδενικό μπορεί να δυσχεράνει την προσπάθεια αναχρηματοδότησης του χρέους- ιδιωτικού ή κρατικού. 0,4% είναι σήμερα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κατά μέσο όρο, ενώ η κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει ποσοστό λίγο χαμηλότερο από 2%.