Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη

Άλλοι τον χαρακτηρίζουν ιδανικό και άλλοι πολλοί θεωρητικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους για το 2015 τον οποίο η τρόικα ακόμα δεν έχει αποδεχτεί «κρύβει» πολλά...

Και ενώ θεωρητικά θα έπρεπε από τις φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν και που πράγματι έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό, (μείωση ειδικού φόρου πετρελαίου και μείωση εισφοράς αλληλεγγύης), τα φορολογικά έσοδα να υστερούν σε σχέση με πέρυσι... συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. 

Ο κρατικός προϋπολογισμός κρύβει πρόσθετα φορολογικά έσοδα 1,4 δισ. ευρώ το 2015 με τα έσοδα από τις εισπράξεις  φόρων περιουσίας να φτάνουν στα 3,512 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 80 εκατ. σε σχέση με το 2014, αλλά και με τους άμεσους φόρους να εκτιμάται πως θα αποδώσουν 21,880 δισ. ευρώ  με βασικό τροφοδότη τα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (+520 εκατ. ευρώ). 

Αναλυτικά λοιπόν η αλήθεια κρύβεται στον παρακάτω πίνακα:

Αύξηση στους άμεσους φόρους κατά 3,2%το 2015 σε σχέση με το 2014 που καταμερίζεται ως εξής: αύξηση των φόρων στα φυσικά πρόσωπα κατά 6,3% και αύξηση στον φόρο από την περιουσία τον περίφημο ΕΝΦΙΑ κατά 2,3%. 

Έτσι όχι μόνο δεν καταργήθηκε το έκτακτο μέτρο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αλλά αυξήθηκαν περαιτέρω οι φόροι στα ακίνητα που προβλέπεται να φτάσουν στα 3,5 δισ. ευρώ.