Το ποσό των 21 δισ. ευρώ θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο νέο ταμείο για τη χρηματοδότηση - μαζί με ιδιώτες - επενδυτικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ στο πρακτορείο Bloomberg, το νέο ταμείο προβλέπεται να έχει 15πλάσια του μεγέθους του ισχύ και να αποτελέσει τη βάση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 300 δισ. ευρώ της ΕΕ, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επειδή το σχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας την επενδυτική πρωτοβουλία που θα έχει τριετή διάρκεια. Η Επιτροπή θα δεσμευθεί για τη διάθεση στο ταμείο ενός ποσού ύψους 16 δισ. ευρώ με τη μορφή εγγυήσεων, ενώ επιπλέον 5 δισ. ευρώ θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η χορήγηση δανείων και εγγυήσεων για δάνεια καθώς και οι συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο και την έκδοση χρέους (επιχειρήσεων) θα περιλαμβάνονται στα εργαλεία του ταμείου, με στόχο να παρακινηθεί η ανάληψη κινδύνου από ιδιώτες επενδυτές και να υλοποιηθούν αποτελματωμένα επενδυτικά προγράμματα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το επενδυτικό σχέδιο του Γιούνκερ έχει ως στόχο να συνδυάσει πόρους της ΕΕ και αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο «για να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ Γιούρκι Κατάινεν την περασμένη εβδομάδα στη Μπρατισλάβα.

To ταμείο προβλέπεται ότι θα χρησιμοποιήσει υφιστάμενους πόρους και ότι δεν θα χρειασθούν νέες χρηματοδοτικές ενέσεις από τα κράτη - μέλη, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η ΕΤΕπ θα είναι η έδρα του ταμείου, το οποίο θα έχει τη δική του διοίκηση με τη δυνατότητα να αναλαμβάνει ευρύτερους ρόλους και θα μπορεί να λειτουργεί με λιγότερους περιορισμούς σε σχέση με προηγούμενες πρωτοβουλίες.