Σε συμφωνία κατέληξε η Κομισιόν για το πακέτο επενδύσεων που θα ανέλθει στα 315 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη να συστηθεί ένα νέο ειδικό ταμείο, το οποίο θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να χρηματοδοτήσει έργα υποδομών σε τομείς όπως οι ευρυζωνικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο, η ενέργεια, οι μεταφορές, η παιδεία, η έρευνα και η καινοτομία.

Την ιδέα είχε προτείνει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το σχέδιό του προβλέπει να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά για να παρακινηθούν ιδιώτες επενδυτές να κάνουν τοποθετήσεις σε σχέδια τα οποία σήμερα θεωρείται ότι ενέχουν υψηλό βαθμό οικονομικού κινδύνου.

Βάσει του σχεδίου, ο υπό εκτέλεση προϋπολογισμός της ΕΕ θα αξιοποιηθεί για να χρηματοδοτηθούν εγγυήσεις ύψους 16 δις. ευρώ, ενώ η ΕΤΕπ θα διαθέσει ακόμη 5 δισ.

Αυτό εκτιμάται στις Βρυξέλλες ότι θα προσελκύσει ένα δεκαπενταπλάσιο όγκο επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα, που θα ανέλθει στα 315 δισ., σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής.

Η Κομισιόν ευελπιστεί επίσης ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν επιπλέον χρηματοδότηση. Για να τα παρακινήσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι θα αντιμετωπίσει «ευνοϊκά» σε τέτοια περίπτωση τα σχέδια προϋπολογισμού που της υποβάλλουν.

Το σχέδιο Γιούνκερ, για το οποίο απαιτείται η έγκριση των εθνικών κυβερνήσεων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του 2015.