current views are: 3

26 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:00

Ο Γιουνκέρ παρουσίασε το επενδυτικό πακέτο των 315 δισ. ευρώ

Τη δημιουργία νέου επενδυτικού ταμείου, με στόχο την κινητοποίηση τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία, παρουσίασε ο πρέοδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Δημοσίευση 16:00’
αρθρο-newpost

Τη δημιουργία νέου επενδυτικού ταμείου, με στόχο την κινητοποίηση τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία, παρουσίασε ο πρέοδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Τη δημιουργία νέου στρατηγικού επενδυτικού ταμείου, με στόχο την κινητοποίηση τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία, παρουσίασε ο πρέοδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Μετά την παρουσίασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές των περισσότερων πολιτικών ομάδων εξέφρασαν την υποστήριξή τους και ζήτησαν την ανάληψη άμεσης δράσης για την τόνωση της ανάπτυξης. 

Ο Γουνκέρ δήλωσε ότι το σχέδιο θα βασιστεί σε τρεις πυλώνες:

-Δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, τον Ιούνιο του 2015, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 21 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), και θα κινητοποιήσει τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις την περίοδο 2015-2017

-Θέσπιση ειδικής διαδικασίας και προγράμματος βοήθειας προκειμένου οι επενδύσεις να φτάσουν εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο

-Δημιουργία ενός χάρτη πορείας για να καταστεί η Ευρώπη πιο ελκυστική στους επενδυτές και να αρθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων

Επαινώντας το επενδυτικό σχέδιο του Γιούνκερ ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ Manfred Weber (Γερμανία) δήλωσε ότι η “κινητοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων είναι προτιμότερη από τη δημιουργία νέων χρεών”, ωστόσο τόνισε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διότι “αν οι νομικές διαδικασίες διαρκούν τόσο πολύ όσο στην Ιταλία, αν οι αγορές εργασίας είναι τόσο άκαμπτες όσο στη Γαλλία και αν οι διαδικασίες σχεδιασμού διαρκούν μήνες ή και χρόνια όπως συμβαίνει στη Γερμανία, τότε δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επενδύσεις”.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Gianni Pittella (Ιταλία), δήλωσε τα εξής: “Θα θέλαμε περισσότερα δημόσια κονδύλια, περισσότερες επενδύσεις, αλλά κι αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης”. Τόνισε ότι η ομάδα του δεν ενδιαφέρεται για το τι λένε οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης υπογραμμίζοντας ότι “αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι ζωές των ανθρώπων”. Υπενθύμισε, επίσης, στον κ. Γιούνκερ ότι η πολιτική του ομάδα τον υποστήριξε υπό την προϋπόθεση να παρουσιάσει το νέο πακέτο επενδύσεων με την πλήρη συμμετοχή του ΕΚ στην όλη διαδικασία.

Ο επικεφαλής της ομάδας των ΕΣΜ Syed Kamall (Ηνωμένο Βασίλειο), ασκώντας κριτική ρώτησε τα εξής: “Πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι το πακέτο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν είναι μια ‘κυβερνητική πλημμύρα’ που θα παρασύρει και θα διώξει τις ιδιωτικές επενδύσεις; Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λεπτομερείς απαντήσεις στις ερωτήσεις μας (…) Τότε ίσως μπορέσουμε να στηρίξουμε το έργο σας”.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Guy Verhofstadt (Βέλγιο) υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να συνοδεύονται και από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη. “Ίσως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη κεφαλαίων”, ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας επίσης την ανάγκη για ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς και της αγοράς ενέργειας. “Αν δεν συμβεί αυτό θα χαθούν πολλά χρήματα”, είπε ο κ. Verhofstadt, προτείνοντας μάλιστα να απαλλαχθούν από το φόρο τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν, με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων.

Μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας της Ευρ.Εν.Αριστεράς ο κ. Δημήτριος Παπαδημούλης είπε στον κ Γιούνκερ ότι το πακέτο που παρουσίασε “είναι μόνο λόγια” και προσέθεσε τα εξής: “16 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ από νέα κεφάλαια, και είχατε υποσχεθεί ότι θα δημιουργήσετε κάποιου είδους μόχλευση που θα πολλαπλασίαζε τα κεφάλαια επί 15. Σε αυτούς τους καιρούς της στασιμότητας και της ύφεσης στην ευρωζώνη, δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομολόγος στον κόσμο που θα το πίστευε αυτό “.

Μιλώντας για την ομάδα των Πρασίνων ο Philippe Lamberts (Βέλγιο), υποστήριξε ότι “η καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής” πρέπει να αποτελέσει “αναπόσπαστο τμήμα” του σχεδίου και τόνισε την ανάγκη να στραφεί η ΕΕ σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας. “Δεν θα δίναμε έτσι 1 δισ. ευρώ τη μέρα στον Βλαντιμίρ Πούτιν για το ενεργειακό του σύστημα”, προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Patrick O’Flynn (Ηνωμένο Βασίλειο) μιλώντας εκ μέρους της ΕΕΑΔ δήλωσε ότι το κύριο πρόβλημα είναι το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα το οποίο δεν επιτρέπει στα κράτη μέλη του Νότου να υποτιμήσουν τα εθνικά τους νομίσματα και έτσι να δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για τις επενδύσεις.

Από τους μη εγγεγραμμένους ο Gerolf Annemans (Bέλγιο) δήλωσε ότι το πακέτο των επενδύσεων είναι ουσιαστικά μια “ανακύκλωση και μετονομασία” των ίδιων πραγμάτων.

Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αντιπρόεδρός της Jyrki Katainen είπε ότι το νέο ταμείο θα μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, θα οδηγήσει τις νέες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε πραγματικά έργα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Τόνισε, επίσης, ότι οι συνεισφορές των κρατών μελών στο εν λόγω ταμείο θα είναι ουδέτερες σεβόμενοι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.


σχετικα αρθρα