«Ελληνική τραγωδία» χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας η Bank of America, σχολιάζοντας την παρουσίασή του από τους κ.κ. Σταθάκη και Μηλιό σε ξένους επενδυτές.

Ο οίκος υπογραμμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει plan B για την περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις για κούρεμα του ελληνικού χρέους, μετακύληση των κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι Ευρωπαικές Κεντρικές Τράπεζες και επιπρόσθετο πρόγραμμα αγοράς. 

Ακόμη, η BofA επισημαίνει την ανησυχία των ξένων για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ξαναγίνει «παράδειγμα» προς αποφυγή για την υπόλοιπη Ευρώπη στην περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ακολουθούν εντός του 2015 εκλογές στην Ισπανία στις οποίες προηγείται το ακραίο αριστερό κόμμα Podemos.

Σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι οι παρεβρισκόμενοι πελάτες της υποστήριξαν «ότι δεν βλέπουν πως η υπόλοιπη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο η ΕΚΤ, θα κλείσουν το μάτι και θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ όσο αυτός δεν σέβεται τους συμφωνημένους κανόνες του προγράμματος». 

Τα τέσσερα σημεία της BofA Merrill Lynch μετά τη συνάντηση της με τον κ. Σταθάκη

  • Καμία νέα μεταρρύθμιση
  • Η Ευρώπη να «συγχωρήσει», δηλαδή να διαγράψει, μέρος του ελληνικού χρέους
  • Η ΕΚΤ να ρολάρει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της και να αγοράσει περισσότερα
  • Δεν υπάρχει σχέδιο Β