Το «χαράτσι» ή αλλιώς το Ενιαίο Ειδικό Τέλος Ακινήτων παρά το γεγονός ότι μετατράπηκε σε ΕΝΦΙΑ «επιστρέφει» για περίπου εκατομμύριο φορολογουμένους, καλώντας τους να πληρώσουν.

Σύμφωνα με τα «Νέα» η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θα βεβαιώσει έως το τέλος του έτους οφειλές για το τέλος ακινήτων του 2013 που δεν πληρώθηκαν έως το περασμένο καλοκαίρι, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και ως ανεξόφλητο μεταφέρθηκε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

H ΓΓΔΕ θα ζητήσει από τους φορολογούμενους αυτούς να πληρώσουν το χαράτσι, εφάπαξ ή να το εντάξουν στη ρύθμιση των 12 δόσεων και αυτοί είναι πολλοί, αφού περίπου ένα στα πέντε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δεν... πέρασε από το ταμείο.

Ο συνολικός λογαριασμός για τους φορολογούμενους υπολογίζεται και τα 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Όσοι με τη δεύτερη ευκαιρία, δεν το εξοφλήσουν ή δεν ρυθμίσουν το χρέος τους, από το νέο έτος θα έρθουν αντιμέτωποι με το κίνδυνο κατασχέσεων.

Προσαυξήσεις δεν υπάρχουν, πάντως, αφού όσο η ΓΓΔΕ καθυστερεί τη βεβαίωση της οφειλής στις ΔΟΥ, το χρέος δεν εμφανίζεται πουθενά στον προσωπικό λογαριασμό των φορολογούμενων στο TAXISnet.