Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης της Αλβανίας με το ΔΝΤ, με την έκβαση τους να κρίνεται θετική, καθώς η αποστολή του ταμείου θα εισηγηθεί την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου συνολικού ύψους 53 εκατ. ευρώ.

«Πιστεύουμε ότι, το 'πακέτο' της πολιτικής που εγκαινίασε η αλβανική κυβέρνηση βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 2%, εξέλιξη που θα 'πηγάζει' από την αύξηση των εξαγωγών, της παραγωγής πετρελαίου και της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών» δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα Ναντίμ Ιλάχι.

Τόνισε δε, ότι οι αλβανικές αρχές παραμένουν αποφασισμένες και τηρούν τη δέσμευσή τους για την επίτευξη του στόχου μείωσης του δημόσιου χρέους. «Ανεξάρτητα από τις δαπάνες στον ενεργειακό τομέα, για πρώτη φορά, το δημόσιο χρέος αναμένεται ότι θα μειωθεί« ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ιλάχι ανέφερε, επίσης, ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη. Πρόσθεσε δε, ότι ο δανεισμός στην οικονομία αυξάνεται, αλλά με χαμηλούς ρυθμούς. 

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε η αλβανική κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Ιλάχι σημείωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ χαιρετίζει τη στήριξη που η αλβανική κυβέρνηση προσφέρει για το «στρώμα» των πολιτών που έχουν ανάγκη. Ερωτηθείς εάν η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών είχε κάποια επίπτωση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ιλάχι σημείωσε ότι δεν είχε καμία πληροφορία, όμως, πρόσθεσε ότι, αυτή η εξέλιξη μείωσε τη πίεση στις επιχειρήσεις, σε σχέση με τις «κακές» πιστώσεις.