current views are: 2

28 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:47

Προς αύξηση του ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα των ξενοδοχείων – Επανεξετάζονται οι χαμηλοί συντελεστές

Ανοίγει το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ μετά και τις πιέσεις των δανειστών. 

Δημοσίευση 11:47’
αρθρο-newpost

Ανοίγει το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ μετά και τις πιέσεις των δανειστών. 

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Ανοίγει το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ μετά και τις πιέσεις των δανειστών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr εξετάζεται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα. 

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται μετά τις πιέσεις της τρόικας μελετάται να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε ένα συγκεκριμένο συντελεστή στα all inclusive ξενοδοχεία. 

Συγκεκριμένα μέχρι τώρα στη διαμονή με το σύστημα aIl incIusive (πλήρης διατροφή) περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α ίσχυαν τα εξής: 

-65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή. 

-25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης. 

-10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου. 

Τώρα αυτό που μελετάται είναι να αυξηθεί ο ΦΠΑ 6,5% που επιβάλλεται στο 65% της ενιαίας τιμής. Όπως επισημαίνεται με δεδομένο τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει ο τουρισμός, τα έσοδα από μια μικρή αύξηση σε έναν και μόνο υποσυντελεστή είναι ικανοποιητικά για τον κρατικό προϋπολογισμό

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξετάζει, την αναπροσαρμογή του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ και τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερα κλιμάκια. 

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή 6,5% στο 8% ή 10% και η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αλλαγές που εξετάζονται στους φορολογικούς συντελεστές, ενδέχεται να επιβαρυνθούν με αυξήσεις προϊόντα και υπηρεσίες όπως τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα θεατρικά εισιτήρια. 

 


σχετικα αρθρα