Αντιδρά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας στις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η τρόικα απαιτεί την αύξηση των εσόδων με αύξηση του κατώτατου συντελεστή 6,5% και του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Ρεκλείτης: 

«ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην ενδώσει και να μην επιλέξει τις εύκολες λύσεις για να καλύψει τρύπες».

Ο κ. Ρεκλείτης είπε ότι οι απαιτήσεις της τρόικα, μετά από 5 χρόνια αφαίμαξης της οικονομίας για να ανταποκριθεί η χώρα στις απαιτήσεις των δανειστών, ξεπερνούν κάθε λογική καθώς απαιτεί την αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος καλύπτει βασικές ανάγκες των καταναλωτών αλλά και ανάγκες της διατήρησης του τουριστικού ρεύματος, από το 6,5% στο 13% στα βιβλία, στις εφημερίδες και στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων αλλά και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα.

Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι με τέτοιου είδους αποφάσεις τραυματίζεται η μοναδική αναπτυσσόμενη πηγή εσόδων, στη περίοδο της κρίσης, ο τουρισμός. Στην πράξη τον κάνουν ακριβό και έμμεσα κατευθύνουν τους τουρίστες σε άλλους προορισμούς όπως για παράδειγμα στη γειτονική Τουρκία και στα, ανταγωνιστικά της χώρας μας, γερμανικών συμφερόντων τουριστικά συγκροτήματα και εγκαταστάσεις εκεί ενώ, εκτός λογικής χαρακτηρίζεται και κάθε παρόμοια κίνηση για τα τσιγάρα.

Σχετικά με τα τσιγάρα ανέφερε ότι ο ΕΦΚ είναι ήδη σε απαγορευτικά επίπεδα και στην ουσία έχει μετατραπεί σε οικονομικό βασανιστήριο τόσο για τους καπνιστές όσο και για τις επιχειρήσεις διανομής του τσιγάρου.

Ο κ. Ρεκλείτης ζήτησε από την κυβέρνηση να μη προχωρήσει σε αυτή την αύξηση αποβλέποντας σε «σίγουρα έσοδα» για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό γιατί, «όχι μόνο δεν θα είναι κανένα έσοδο σίγουρο, αλλά θα υπάρξουν πολλές παράπλευρες απώλειες στα έσοδα του κράτους, λόγω διόγκωσης του λαθρεμπορίου, και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις διανομής, όπως τα πρατήρια χονδρικής και τα περίπτερα λιανικής».