Στάσιμος έμεινε τον Νοέμβριο ο μεταποιητικός τομέας στην Ευρωζώνη, ενώ οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 19 μηνών παρά τη μεγάλη μείωση των τιμών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit, ο δείκτης υπεύθυνων παραγγελιών PMI για τη μεταποίηση- που προκύπτει από στοιχεία που δίνουν επιχειρήσεις του κλάδου - υποχώρησε στις 50,1 μονάδες έναντι 50,6 μονάδων τον Οκτώβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Ιούνιο του 2013 και οριακά μόνο υψηλότερο από το όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας.

Ο επιμέρους δείκτης για τις νέες παραγγελίες διαμορφώθηκε κάτω από τις 50 μονάδες (στις 48,7) για τρίτο συνεχόμενο μήνα, δείχνοντας ότι είναι μικρές οι προοπτικές βελτίωσης της κατάστασης του κλάδου τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής υποχώρησε στις 51,2 μονάδες από 51,5 μονάδες τον Οκτώβριο. Η μείωση του δείκτη σημειώθηκε, παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια μείωσαν τις τιμές τους για τρίτο μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2013.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Γουίλιαμσον δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η κατάσταση στον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης είναι χειρότερη απ' ότι νόμιζε κανείς προηγούμενα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η επίδοση του κλάδου είναι η χειρότερη από τα μέσα του 2013, αλλά και ότι υπάρχει κίνδυνος να διαχυθεί μία νέα διάβρωση στην Ευρωζώνη από τον πυρήνα της. Ο κλάδος έμεινε σε γενικές γραμμές στάσιμος από τον Αύγουστο και μετά, αλλά τώρα βλέπουμε ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής πλήττονται από ύφεση του τομέα».