Για ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, σε περίπτωση που διπλασιαστεί ο ΦΠΑ της διαμονής από το 6,5% στο 13% κάνει λόγο ο ΣΕΤΕ

Σύμφωνα με την ανάλυση οικονομικών σεναρίων για το 2015 που πραγματοποίησε το SETE Intelligence, αποδεικνύεται ότι η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό «θα προκαλέσει καταστροφικές μεταβολές και στις θέσεις εργασίας, αφού για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας, θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας».

«Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. στα ταμεία του κράτους, αλλά εκτιμάται ότι θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ» τονίζει ο ΣΕΤΕ, αναφερόμενος στην πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή των ξενοδοχείων. Με ανακοίνωσή του διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί «ένα οριζόντιο μέτρο καταστροφής του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας».

Όπως εξηγεί ο ΣΕΤΕ, οι απώλειες αυτές θα προκύψουν, διότι επιβάλλοντας διπλάσιο ΦΠΑ, με υπογεγραμμένα τα συμβόλαια και συμφωνημένα τα τουριστικά πακέτα για την σεζόν του 2015, θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε αναδιαπραγμάτευση με τους Tour Operators, «καθιστώντας τον ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό και σπρώχνοντας την ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της χώρας μας».

Η αύξηση του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα επιφέρει αναπόφευκτη αύξηση στην τιμή του πακέτου, διότι, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η πλειοψηφία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το διπλασιασμό του. Έτσι, η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Τονίζει επίσης ότι «το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει. Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του».