Έντονη είναι η αντίδραση της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, στα σενάρια αύξησης του ΦΠΑ στον κλάδο.

«Η πιθανολογούμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στη διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία από το 6,5% σε 8% ή 10% θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στις ευοίωνες προοπτικές του τουρισμού για τη νέα περίοδο του 2015 και αναμένεται να επιστρέψει μπούμερανγκ και να υποχρεώσει το υπουργείο Οικονομικών σε καταγραφή σημαντικής συρρίκνωσης εσόδων, εάν τελικά εφαρμοστεί. Οι δε συζητήσεις περί συντελεστή ΦΠΑ στο 13% κρίνονται ως απόλυτα παράλογες» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τυχόν αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα επηρεάσει δυσμενώς τον περιηγητικό τουρισμό της χώρας– ο οποίος έχει συρρικνωθεί σε συντριπτικό βαθμό τα τελευταία χρόνια ελέω απώλειας των Ελλήνων ταξιδιωτών– καθώς τα τουριστικά πακέτα που περιλαμβάνουν διανυκτερεύσεις- μετακινήσεις- ξεναγήσεις- επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και τα δημόσια ταμεία, θα ακριβύνουν. Αυτά τα πακέτα, ήδη, έχουν τιμολογηθεί και κυκλοφορήσει σε μπροσούρες και διαφημιστικό υλικό στις χώρες του εξωτερικού και τυχόν αλλαγή τιμής λόγω αύξησης του ΦΠΑ θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Κωνσταντίνος Μπρετάνος, υπογράμμισε ότι είναι παράλογο μέτρο, το οποίο πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού αλλά και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.